Diversity Week 2023 en Week van de Toegankelijkheid

Diversity Week bij de Rijksoverheid

In de week van 3 tot en met 10 oktober 2023 is het Diversity Week bij de Rijksoverheid. Dat overlapt met de Week van de Toegankelijkheid. Die vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 7 oktober. Beide onderwerpen liggen mij na aan het hart. Dit jaar kreeg ik meerdere kansen om me hiervoor in te zetten.

Foto’s en Video: MyEyes4U en Rijksoverheid
Het voelt een beetje als navelstaarderij door alleen foto’s met mezelf erop te gebruiken. De fotoreportage bevat nog veel meer geweldige foto’s waar ook anderen op staan. Die laten nog beter het onderwerp ‘Diversiteit en Inclusie’ zien. Omdat ik nog geen toestemming heb gevraagd aan de mensen die daar op staan, vond ik het niet gepast om die al in de tekst te plaatsen. Misschien volgt dat later nog.

Betrokken bij zowel Diversiteit en Inclusie als bij toegankelijkheid

Natuurlijk is Diversiteit en Inclusie iets anders dan toegankelijkheid. Toch zijn er op inhoud wel raakvlakken. Waar mogelijk probeer ik aan deze onderwerpen wat bij te dragen. Soms heel praktisch, zoals het aankaarten van toegankelijkheidsverbeteringen. Helaas moest ik door gezondheidsproblemen stoppen met mijn betrokkenheid bij de Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk. Toch besteed ik via mijn blogs, gesprekken met politici en ondernemers en via mijn social media met enige regelmaat aandacht aan toegankelijkheid. Volg daarom ook RaGaSto op Instagram om op de hoogte te blijven.

Foto van Ralph Stoové in een rolstoel met een laptop op schoot. Ralph zit in een kleurrijke kamer van een kantoor. Hij draagt een overhemd en een spijkerbroek en spalken om zijn handen en vingers.

Nog meer een uitzondering dan in de maatschappij

Dat doe ik ook op mijn werk. Ik werk in een omgeving die behoorlijk fysiek is ingesteld. Een collega met een beperking of chronische ziekte is misschien nog wel meer een uitzondering dan in de maatschappij. Op het hoofdkantoor van mijn werkgever ben ik bijvoorbeeld de enige met een zichtbare beperking en een rolstoel. En dat terwijl er in die functies wel degelijk mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking.

Ruwe bolster, blanke pit

Omdat het zo’n onbekend fenomeen is bij mijn werkgever, snap ik dat veel collega’s en leidinggevenden niet precies weten wat de uitdagingen zijn voor een medewerker met een beperking. Evengoed begrijp ik dat het lastig is in te schatten hoe je omgaat met iemand zijn of haar handicap. Helemaal in een werkomgeving met nogal wat ‘ruwe bolster, blanke pit’ in de bedrijfscultuur. Ik ga dan ook geregeld in gesprek met collega’s hierover. Juist om die bewustwording bespreekbaar te maken.

Aanvulling door Diversiteit en Inclusie

Ik geloof er dan ook in dat je als medewerker met een beperking niet een afwachtende rol moet aannemen, maar actief daar mee aan de slag kan. Dat biedt ook de mogelijkheid om vooral je meerwaarde aan te kaarten. Want juist als je werkt met een arbeidsbijzonderheid kan je een aanvulling zijn op het werk. In mijn geval vanuit de hoek van ‘werken met een beperking’, maar het geldt eigenlijk voor de gehele Diversiteit en Inclusie.

Foto van Ralph Stoove die in overleg is aan een vergadertafel. Ralph zit in een rolstoel en is aan het woord over diversiteit en inclusie.

Afspiegeling van de maatschappij centraal in Diversity Week

De Rijksoverheid wil qua personeelsbestand bovendien een afspiegeling zijn van de maatschappij. De hoogste tijd dus om dat meer onder de aandacht te brengen. Dat past dan weer heel goed in de Diversity Week die de Rijksoverheid daarvoor organiseert. Ik ben vereerd dat ik dit jaar op meerdere manieren ben gevraagd om daaraan bij te dragen. Zo mocht ik, samen met andere mensen met een beperking, voor het A+O fonds Rijk input leveren over positieve aspecten en verbeteringsmogelijkheden bij het werken met een beperking. Het script en de video daarvan vind je door op deze link te klikken.

Acteur met echte beperking

Een acteur vertolkt die gezamenlijke input in een soort voorlichtingsfilmpje. En heel goed, de acteur betreft ook daadwerkelijk een acteur met een handicap. Net als ik beweegt die persoon zich in het dagelijks leven voort in een rolstoel. Dus niet zoals je zo vaak op televisie ziet dat ze een normaliter lopende acteur als een zoutzak in een veel te lomp monster van een transportrolstoel smijten. Zulke televisievoorbeelden zijn namelijk geen inclusie!

Diversity Week is rijksbrede campagne

Aan de hand van die input, kreeg ik de vraag of ik ook aan een rijksbrede campagne wilde meedoen. In de Diversity Week besteedt de Rijksoverheid aandacht aan de meerwaarde die Diversiteit en Inclusie onder ambtenaren biedt voor het werk. Diversiteit en Inclusie op de werkvloer bij de overheid is belangrijk om een volwaardige afspiegeling te kunnen zijn van de maatschappij.

Ralph Stoove leest in een boek naast een verrijdbaar boekenkastje in de toegankelijke bibliotheek van een kantoor. Ralph zit in een rolstoel. Ralph heeft een amputatie van zijn linkerbeen en je ziet ook zijn spalken aan zijn handen en vingers, evenals de orthopedische schoen aan zijn rechter voet. Zijn groene actieve handbewogen rolstoel is een TNS Activator 2.5.

Dat is toegankelijkheid

Mijn werkgever levert gelukkig voldoende inspanningen om mijn werk mogelijk te maken door de benodigde aanpassingen beschikbaar te stellen. De aanpassingen en ondersteuning (ook van mijn collega’s) maken dat het werk letterlijk en figuurlijk voor mij toegankelijk blijft. Zonder die inspanningen kan ik ondanks mijn beperkingen toch nog twaalf uur per week werken. Dat is toegankelijkheid!

Dat is inclusie

Daarnaast wilde mijn werkgever die inspanningen ook graag leveren om mij aan boord te houden. Anders had ik een volledige arbeidsongeschiktheid gekregen. Dat wilde ik zelf niet, maar dat wilde mijn baas liever ook niet. Met zo’n twintig jaar ervaring op de meest uiteenlopende plekken van de organisatie, zou het zonde zijn dat mijn ervaring verdwijnt. Sterker nog, mijn directeur wil mijn ervaring, zowel vakinhoudelijk als vanuit het oogpunt van werken met een beperking, benutten. Dat is inclusie! Ik kan er nog niet te veel over vertellen, maar zo zit er weer een mooi plan in de pijplijn (hint).

Wat is vanuit jouw bijzonderheid een meerwaarde?

Iedereen kan bijdragen en iedereen heeft juist vanuit zijn of haar achtergrond en bijzonderheid een meerwaarde voor het werk. Door vooral te kijken naar iemands kwaliteiten en aanvullingen ipv te kijken naar wat iemand door een beperking niet kan, maakt dat je dienst completer. Daarom ben ik dankbaar om hieraan bij te dragen vanuit het oogpunt ‘werken met een beperking’. Wat is vanuit jouw bijzonderheid een meerwaarde? Vertel het me maar in de reacties!

Compacte en krachtige video voor Diversity Week

In een compacte en krachtige video komen vanuit allerlei invalshoeken mensen aan het woord die vanuit ieders achtergrond aan Diversiteit en Inclusie bijdragen. Kijk maar in de video hieronder. Ik ben er dus ook in te zien vanuit mijn visie op werken met een beperking. De video heeft ondertiteling. Tijdens de Diversity Week worden er diverse activiteiten georganiseerd om de bewustwording te vergroten.

Over de auteur

Plaats een reactie