SigFig – Een LEGO poppetje van mezelf met rolstoel en uniform

SigFig

Als rechtgeaarde AFOL (Adult Fan Of LEGO) kan een LEGO-poppetje van jezelf natuurlijk niet ontbreken. Ik speelde zelf ook al enige jaren met die gedachte, maar het kwam er eigenlijk nooit van. Maar na een zoektocht naar de juiste onderdelen, kon ik dan onlangs eindelijk beginnen aan de uitwerking ervan. Het resultaat is een echte minime van RaGaSto, een SigFig dus.

Signature Figure

SigFig staat voor ‘signature figure’, oftewel je handtekening als poppetje. Daarbij zoek je aan de hand van je persoonlijke kenmerken verschillende elementen van LEGO-poppetjes bij elkaar om te combineren tot één minifig. Daarbij kan je nog een leuk attribuut toevoegen om het poppetje te laten vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap van een monteur, een koffertje als je graag op reis gaat, etc.

afbeelding van LEGO SigFig staande bij een rolstoeltje in onderdelen, maar al wel geverfd in blauw en zwart zoals de echte rolstoel van Ralph Stoove

Jens Nygaard Knudsen wakkerde het idee van een SigFig aan

Vooraf had ik mijn idee van een SigFig al een tijdje voor ogen. De uitwerking van mijn idee liet alleen wel wat langer op zich wachten. Toen ik naar aanleiding van het overlijden op 19 februari 2020 van Jens Nygaard Knudsen, een blog schreef ter nagedachtenis deze geestelijk vader van het LEGO-poppetje, werd het idee van een SIGFIG weer aangewakkerd. Bovendien kwamen er wat levensgebeurtenissen voorbij die het oorspronkelijke ontwerp van mijn SigFig nog wat lieten evolueren. En gelukkig had ik mijn lieftallige eega om met haar creatieve handen het LEGO-poppetje helemaal uniek te maken.

SigFig samenstellen via Bricklink

Sowieso moest het poppetje een uniform hebben. Ik werkte zelf namelijk in een geüniformeerd beroep, dus dat wilde ik graag terug laten komen. LEGO heeft donkerblauwe beentjes die sterk lijken op de broeken die ik voor mijn werk draag. Dat onderdeel was dus snel gescoord op Bricklink. Daar begon immers de zoektocht naar de juiste LEGO-onderdeeltjes voor mijn SigFig. Op Bricklink vind je ontelbare aanbieders over de hele wereld. Zo kan je je modellen van LEGO compleet te maken of je persoonlijke ontwerpen (MOC’s of My Own Creation) verwezenlijken.

Onderaan deze blog tref je een overzicht aan van de onderdeelnummers waarmee ik mijn SigFig heb samengesteld.
foto genomen door een echte bril van een lego hoofdje bedrukt als brilgebruiker dat past bij mijn SigFig

Het LEGO hoofdje lijkt als twee druppels water op mijn eigen kop

Ik vond ook een politie-uniformpje dat qua uitstraling heel dicht bij het uniform kwam, waar ik zo trots op ben. Het hoofdje met de stoere zonnebril dat daarbij werd meegeleverd leek alleen totaal niet op mijn eigen kop. Maar met een beetje speuren vond ik uiteindelijk zowaar iets dat als twee druppels water leek op mijn gezicht. Niet alleen de bril kwam overeen, maar ook de roodbruine wenkbrauwen. Om het poppetje compleet te maken zocht ik er ook een hoofddeksel bij. Ik wilde dat een beetje casual houden, dus een donkerblauwe baseball cap sleepte ik ook naar mijn digitale winkelmandje.

LEGO-rolstoeltje voor SigFig-RaGaSto

Dat moest het dan wel zijn toch, om een geslaagde SigFig te maken van ondergetekende? Nou niet in mijn ogen. Zoals ik al zei is het natuurlijk leuk om een SigFig verder uit te rusten met een accessoire dat wat zegt over de persoon waarop je de SigFig baseert. Raad je al waar ik voor koos? Juist ja, zie je mij dan zie je meestal ook mijn rolstoel. Het zou toch raar zijn als SigFig-RaGaSto wel lopend door het leven kon gaan? Het nadeel van het LEGO rolstoeltje betreft alleen de kleur. In een zeldzame set heeft LEGO nog een rood-met-groen exemplaar uitgebracht, maar de meeste zijn grijs. Mijn eigen TNS Notos heeft de schitterende kleur ‘parelmoer nachtblauw’ en heeft bovendien carbonfiber spatbordjes.

Modelbouwverf en carbonlook plakfolie

Grijze rolstoelen doen me altijd denken aan die transportrolstoelen waar je als hoogbejaarde mee in het verzorgingshuis verplaatst wordt. En die uitstraling mocht mijn SigFig bij lange na niet krijgen. Ik ben een actieve roller (als je toch op deze link klikt, volg mijn instagramaccount dan ook meteen even), die nog volop in het leven staat. Maar ik ben niet voor één gat te vangen en bovendien heb ik het geluk getrouwd te zijn met een heel creatieve echtgenote. Een beetje modelbouwverf loste al een boel op. En via een vriendelijke mede-AFOL die ik kende van enkele LEGO Facebookgroepen, ontving ik een restpartijtje carbonlook plakfolie. Ik keek mijn lieftallige eega eens met mijn trouwe puppyogen aan en ze stroopte haar mouwen al op.

Van mijn echte rolstoel

Het resultaat mag er zijn. Met uiterste precisie sneed ze een malletje van papier op maat van de spatbordjes op het LEGO rolstoeltje. Daarna gebruikte ze die mal om op miniatuurgrootte de carbonlook plakfolie uit te knippen. Met matzwarte verf van Revell kreeg de bekleding van de LEGO rolstoel de looks van de bekleding van mijn echte rolstoel. De overige delen verfde ze in de overeenkomstige nachtblauwe kleur van hetzelfde merk modelbouwverf (zie het kader met materialen en LEGO onderdeelnummers).

SigFig vertellen dat lopen niet meer zou gaan

Daarna was het slechts een kwestie van de onderdeeltjes in elkaar klikken. Daarna moest ik de LEGO SigFig vertellen dat lopen niet meer zou gaan en hem in het LEGO rolstoeltje laten plaatsnemen. Aan de glimlach op het LEGO hoofdje te zien, is hij net zo blij met zijn miniatuurmaatwerkrolstoel als ik met de mijne op ware grootte. Met trots mag SigFig-RaGaSto dan ook op mijn bureau staan. Ik heb al net zo’n glimlach op mijn tronie als ik er naar kijk.

Geen happy end voor de SigFig?

Is een SigFig ooit af? Die vraag heb ik mezelf gesteld na enkele nieuwe ontwikkelingen. Bij de een veranderen misschien interesses, zodat een SigFig andere attributen krijgt of zelfs een ander uiterlijk. In mijn geval gooide de amputatie van mijn linker been roet in het eten. Had ik mijn SigFig eindelijk zo ver dat die met een blij hoofd in zijn uniek geverfde LEGO rolstoel zat, verloor zijn menselijke evenbeeld ook nog eens een been. Wat een pech zeg, want ik denk dat de RaGaSto-SigFig de bui al voelt hangen. Ondergetekende grabbelde namelijk even door zijn voorraad Piraten LEGO en vond daar het houten pootje van LEGO piraat kapitein Roodbaard. Hoorde ik daar de angstschreeuw van een LEGO poppetje?

LEGO SigFig van RaGaSto waarbij het LEGO poppetje een politie uniform draagt, een dark blue baseball cap draagt en zit in een geverfde LEGO rolstoel MOC.

Materialen en Onderdeelnummers LEGO SigFig-RaGaSto

afbeelding van LEGO politie torso, broek, hoofdje met bril en bruinrode wenkbrauwen en een donkerblauwe baseball cap om van die onderdelen een SigFig van RaGaSto te maken

1) Cty0981 – Politieagent shirt met donkerblauwe stropdas en goudkleurige badge en dark tan belt;
2) 3626bpb0122b – hoofdje met gezicht, roodbruine wenkbrauwen en vierkante bril;
3) 11303 – baseball cap in dark blue;
4) 73200/88584 – Broek/beentjes in dark blue;
5) 24312c01 – Grijze LEGO rolstoel;

LEGO minifig als SigFig van RaGaSto met politieuniform te midden van twee potjes verf van Revell en een opgerold stukje carbonlook plakfolie.

6) Carbonfolie met dank aan Maikel Bartolucci;
8) Revell Email Color matzwart (RAL 9011) – Revell kleurnummer 8 MATT;
9) Revell Email Color nachtblauw (RAL 5022) – Revell kleurnummer 54.

Ik was ook nog van plan om een langer filmpje te maken van het proces, maar dat laat nog even op zich wachten. Gelukkig hebben we de foto’s nog en het grappige filmpje als preview. Mocht het er ooit van komen dan plaats ik het filmpje op mijn facebook of Instagram. Volg die pagina’s dan ook om op de hoogte te blijven van mijn schrijfsels en andere avonturen.

Afbeelding van LEGO rolstoel geverfd met Revell parelmoer nachtblauw en mat zwart

Over de auteur

Plaats een reactie