In een rechte lijn, de geschiedenis van de Dienst Vervoer en Ondersteuning

Samenvatting van ‘In een rechte lijn, de geschiedenis van de Dienst Vervoer en Ondersteuning’

Loeiende sirenes en flikkerende blauwe lampen verschijnen in uw binnenspiegel. U bedenkt zich geen moment en gaat zodra het mogelijk is aan de kant voor deze haastige politie. Maar wanneer u de grote, witte bus met blauwe strepen aan u voorbij ziet rijden, leest u geen ‘politie’ op de achtersteven, maar ‘Dienst Vervoer en Ondersteuning’. Een boevenbus dus. Welke crimineel zou er aan boord zitten? Wat zou die gedaan hebben? Waarom zoveel haast? Veel vragen die u als lezer ongetwijfeld gehad heeft bij het zien van een van de busjes van de vervoersdienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen.
In een rechte lijn gaat over gevangenenvervoer, gevangenenbeveiliging en de rijke geschiedenis van de bijzondere Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Van boevenvervoer via de trekschuit naar de opvoedkampen in Veenhuizen, tot geavanceerde bewaakte transporten richting het Strafhof in Den Haag. Van de gevangenisopstanden in de jaren ’70 tot de beveiliging van Europese topconferenties. In een rechte lijn geeft daarnaast met uniek fotomateriaal en anekdotes een inkijkje in de dagelijkse praktijk waarin honderden justitiabelen worden beveiligd en vervoerd.
Het boek mocht ik schrijven naar aanleiding van het twintig jaar bestaan van de DV&O, maar kenmerkt zich door de totale geschiedenis van vervoer en bijstand van het gevangeniswezen door deze, en voorgaande, organisaties. Op 1 februari 2017 overhandigde ik het allereerste exemplaar aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff.

Overhandiging van het eerste exemplaar van In een rechte lijn aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff door auteur Ralph Stoove

Samenwerking

Uiteraard had het boek ‘In een rechte lijn’ nooit tot stand kunnen komen zonder een goede uitgever. Daarom wil ik met name Martijn Siemes van uitgeverij Siemes noemen voor zijn enthousiaste, betrokken en intensieve ondersteuning tijdens het gehele proces van schrijven. Marco Bolsenbroek van Studio Prezns verzorgde de schitterende vormgeving en Judith Kars van ‘In gewone taal’ nam de eindredactie op haar conto. Ik ben bovendien bijzonder trots dat staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff het voorwoord wilde schrijven en tevens het eerste exemplaar op 1 februari 2017 in ontvangst wilde nemen. Ik heb van de samenwerking met deze betrokkenen en met de directie van de DV&O enorm veel geleerd. Ik heb bovendien heel erg genoten van deze periode, waardoor het schrijven van mijn eerste boek onvergetelijk is geworden!

Recensies

Mr. L.P. Willigenburg schrijft geregeld recensies over boeken. Over mijn boek ‘In een rechte lijn’, schreef hij:
Dit is een fraai uitgevoerd en van vele foto’s en illustraties voorzien jubileumboek ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het Ministerie van Justitie. Na een inleidend hoofdstuk wordt ingegaan op de (nog niet gemotoriseerde) voorgangers sinds 1813 van de huidige dienst en op het gevangenenvervoer in vroeger tijden. Belangrijkste taken van de dienst door de jaren heen waren en zijn de beveiliging van gevangenissen en andere justitiële gebouwen en het vervoer van gedetineerden. Daar kwamen later nog specialistische taken bij voor bijvoorbeeld bijzondere bijstand (calamiteiten), bijzondere ondersteuning (gevangenenbewaking) en speciaal vervoer voor de internationale strafhoven. Ook de speurhonden horen bij deze divisie. Verder wordt stilgestaan bij diverse losse taken, zoals logistiek, planning, opleidingen en magazijnopslag. Een speciaal hoofdstuk gaat over de voertuigen van toen naar nu. Afsluitend volgen een (onmisbare) afkortingenlijst en een uitgebreide tijdlijn. Interessant boek voor betrokkenen en andere belangstellenden.

Bestellen

Uiteraard is het boek voor € 24,95 te bestellen via de bekende digitale boekhandels, zoals:
Koop bij bol.com

Wanneer ‘In een rechte lijn’ niet (meer) voorradig is bij de boekhandels, kan je mij een e-mail sturen. Zie daarvoor de contactpagina.

Heeft u een bijzondere band met het gevangeniswezen (denk bijvoorbeeld aan (oud-)medewerkers van de JAD, DBV, GeWa, DOBJ, DV&O, DJI, etc), dan signeer ik het boek desgewenst graag voor u! Neem in dat geval contact met me op.

presentatie van het boek 'In een rechte lijn' ter ere van het twintig jaar bestaan van de Dienst Vervoer en Ondersteuning DV&O

Product informatie

Auteur: Ralph Stoové
Taal: Nederlands
Uitgever: Siemes Uitgeverij
ISBN: 9789490758172
Categorie: Geschiedenis
Leeftijd: Volwassenen
Verschenen: Februari 2017
Formaat: 249 x 218 x 22 mm
Aantal bladzijden: 224

Publicaties over ‘In een rechte lijn’

Wilt u meer lezen over de achtergronden en publicaties van het geschiedenisboek ‘In een rechte lijn’? Dat kan! Zo schreef ik eerder al iets over de presentatie en overhandiging van het eerste exemplaar van mijn boek aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, op 1 februari 2017. Bovendien hield journalist Willem Dekker van Dagblad van het Noorden een interview met mij over mijn boek en de geschiedenis van de DV&O.

Heel veel leesplezier!

Ralph Stoové

In een rechte lijn, de geschiedenis van de Dienst Vervoer en Ondersteuning

Plaats een reactie