Jens Nygaard Knudsen, bedenker van het LEGO-poppetje overleden

Adult Fan Of LEGO

Naast mijn hier al beschreven aandoeningen, heb ik er nog één. Ik ben namelijk een Afol, een Adult Fan Of LEGO. Dat klinkt misschien als een perverse afwijking, maar het betekent niets anders dan dat ik een liefhebber ben van het Deense speelgoed. Toen mij ter ore kwam dat Jens Nygaard Knudsen was overleden, besloot ik deze blog te schrijven.

Bedenker van het LEGO-poppetje

Deze blog vormt een beetje een eerbetoon alsook een beetje een nostalgische verslaglegging. Veel mensen zullen zich nu afvragen wie die meneer Knudsen was. Als ik je vertel dat miljoenen kinderen met zijn uitvinding hebben gespeeld, dan vind je het misschien des te verwonderlijker dat er niet meteen een belletje bij de naam rinkelde. Jens Nygaard Knudsen is namelijk de bedenker van het LEGO-poppetje, of ‘minifig’.

Stiff lego-poppetje bij politie auto van set 611 of 420

Geelhoofdige wezentjes

Juist ja, hij was de geestelijk vader van die geelhoofdige wezentjes die je LEGO-stad vroeger bewoonden. Ze maakten ook mijn speelgoedverhalen compleet. Want wat is immers een LEGO-autootje zonder bestuurder? Ik kan me niet bedenken hoe ik, in mijn kinderlijke fantasieën, zonder zijn uitvinding met de LEGO-politie achter LEGO-boeven aan ging in de straten van LEGO City. Inmiddels produceerde LEGO meer minifigs dan er mensen leven op aarde!

Stiffs

Jens Nygaard Knudsen trad in 1968 in dienst van LEGO. Oorspronkelijk ontwierp Knudsen autootjes en later grotere sets. In het decennium daarna kreeg hij de ingeving voor een LEGO-poppetje. Sterker nog, hij bedacht een stuk of vijftig concepten, waarvan in 1975 de eerste het levenslicht zag. Dat poppetje kan je nauwelijks vergelijken met het huidige LEGO-poppetje. Ze bleven ook maar in productie tot en met 1977. Het poppetje had nauwelijks armen en de benen konden niet bewegen. Ze worden niet voor niets ‘stiffs’ genoemd, verwijzend naar de rigiditeit van het figuurtje. Eigenlijk dus een soort ‘bechie voor het echie’-LEGO. In mijn eigen collectie mogen die dus uiteraard niet ontbreken. Ook bevatte het gezichtje nog geen ogen en mond.

Minimens

In 1978 kwam daadwerkelijk het poppetje op de markt zoals we het vandaag de dag nog kennen. De kenmerkende armen en gele handjes maakten het LEGO-poppetje herkenbaarder als minimens en de scharnierende beentjes zorgden ervoor dat je meer houdingen aan het LEGO-figuurtje kon geven. Het baande daardoor ook de weg voor LEGO-autootjes waar daadwerkelijk een poppetje in kon zitten. Op het gele hoofdje verscheen een vrolijk mondje en ogen, die zich het beste laat omschrijven als een smiley. In de jaren die volgden evolueerden de figuurtjes alleen op detailniveau, zoals kleuren, printjes, materialen en net iets andere productievormen.

Lego helokopter met grotere minifigs uit 1974 en 1975

Andere vormen van het Lego-poppetje

Overigens kende Lego ook andere vormen van het LEGO-poppetje dan alleen de ‘minifigure’. Zo had LEGO een jaar voor de zogenaamde ‘stiff’ een groot uitgevallen LEGO-figuur geïntroduceerd dat bestond uit losse LEGO stenen. Opvallend is trouwens dat die wel beweegbare armen had. Dat figuurtje heeft het niet heel lang uitgehouden, maar toch keerde het ‘grotere’ LEGO-poppetje later terug op de markt. Die was wel totaal anders van opzet en leek veel meer op een mens dan alle andere LEGO-figuurtjes. Van 1986 tot 2001 bood LEGO deze ‘actionfigure’ aan in diverse sets van Technisch LEGO. De actionfigure bevatte vrijwel alle grote gewrichten, wat bijdroeg aan een realistisch ogend poppetje en tegelijk overduidelijk een LEGO-item bleef. Verder introduceerde LEGO ook andere figuren die ik hier buiten beschouwing laat, zoals de dieren in Fabuland, de grote figuren van LEGO Duplo en de slanke poppetjes uit LEGO Friends.

Lego-poppetjes van Fabuland waren minifigs als dieren

Groot mee geworden

LEGO was een belangrijk deel van mijn jeugd. De sets van LEGO Technic en Model Team wakkerden zelfs mijn enthousiasme aan voor mijn huidige autohobby, waarbij ik zelfs een deel van mijn technische kennis te danken heb aan de LEGO-modellen. Maar het LEGO-poppetje (of beter: de LEGO-poppetjes) ging(en) vooral als kind door mijn handen. Ik ben er groot mee geworden. Urenlang kon ik als kind met de steentjes en poppetjes spelen. Stiekem pak ik er nog wel eens een oud of nieuw setje bij. En wanneer mijn neefje een nieuw doosje LEGO openmaakt, ben ik net zo enthousiast als hem. Tja, een echte Afol dus.

Bedankt meneer Knudsen

Bedankt meneer Knudsen voor het LEGO-poppetje waar miljoenen kinderen mee mochten opgroeien!
Jens Nygaard Knudsen overleed op 19 februari 2020 op 78-jarige leeftijd.

Collectie historische Lego in Oude Ambachten & Speelgoed Museum met autootjes en grote lego-poppetjes

Over de auteur

4 gedachten over “Jens Nygaard Knudsen, bedenker van het LEGO-poppetje overleden”

Plaats een reactie