Diversity Week – deel 2 – A+O fonds Rijk

A+O fonds Rijk en Diversity Week

Dit bericht is een vervolg op het artikel dat ik begin van deze week schreef. Daarin vertelde ik dat het van 3 tot en met 10 oktober 2023 Diversity Week is bij de Rijksoverheid. Ik mocht ook aan een paar activiteiten bijdragen. Zo mocht ik ook input leveren aan de campagne van A+O fonds Rijk. Ook voor deze campagne kwam er een leuk filmpje. Nieuwsgierig? Lees en kijk verder in onderstaande artikel.

Tekst (algemeen): Ralph Stoové
Tekst script: A+O fonds Rijk
Foto’s: MyEyes4U & Rijksoverheid

Input leveren over ervaringen met werken met een beperking

Zoals ik in mijn algemene blog over Diversity Week 2023 en Week van de Toegankelijkheid schreef, mocht ik ook voor A+O fonds Rijk input leveren aan een campagne om meer bewustwording te creëren voor diversiteit op de werkvloer. Samen met andere medewerkers met een beperking en de input van de acteur, ontstond er een mooie verzameling van ideeën en visies. Die gezamenlijke input over hoe medewerkers met een fysieke beperking de omgang met hun collega’s ervaren, vertaalde de acteur in een videoboodschap. Super dat de organisator ook daadwerkelijk een acteur met een fysieke beperking had ingehuurd. Dat is meteen een goed voorbeeld van hoe inclusie werkt.

Ralph Stoové in de media betekent dat hij zelf ook voor de camera en microfoon staat om geïnterviewd te worden

Videoboodschap

De acteur vertelt in de videoboodschap het verhaal aan de hand van een script. Dat script heb ik hieronder in zijn geheel mogen publiceren, omdat dat nog net even wat uitgebreider is dan de video zelf. Toch raad ik je van harte aan om ook de videoboodschappen te bekijken. Ze maken op een persoonlijke manier nog meer duidelijk hoe om te gaan met allerlei mensen die een positie innemen in Diversiteit en Inclusie bij de rijksoverheid. In mijn geval gaat dat om werken met een beperking, maar Diversiteit en Inclusie gaat natuurlijk veel verder.

A+O fonds Rijk helpt stereotypering doorbreken

A+O fonds Rijk hecht er waarde aan dat stereotypering wordt doorbroken voor alle medewerkers die te maken krijgen met Diversiteit en Inclusie. Denk aan: culturele achtergrond, seksualiteit, fysieke/mentale beperking, leeftijd, opleidingsniveau, huidskleur, religie, lichaamstype of gender en/of sekse. Dat onderschrijf ik van harte! Bekijk daarom ook alle andere portretten die op A+O fonds Rijk staan, zodat je hun ervaringen kan zien. Scan daarvoor de onderstaande QR-codes of klik op de foto om naar de overzichtspagina te gaan.

Beleving van augmented reality volledig benutten

De filmpjes zijn gemaakt met behulp van augmented reality, waardoor je nog meer in de verhalen getrokken wordt van de verteller. De augmented reality laat zich het beste omschrijven als een soort ‘virtual reality meets hologram’. De moeite waard dus! Om die beleving van de vertellers via augmented reality volledig te benutten, vind je op de overzichtspagina een duidelijke handleiding en QR-codes. Klik maar op deze link. Uiteraard bevatten de filmpjes ondertiteling. Veel kijk en leesplezier! Hieronder staat ook nog het script van de acteur die de input over werken met een beperking vertolkte. Met dank aan A+O fonds Rijk voor de toestemming om die te mogen publiceren op mijn website.

Foto van Ralph Stoove die in overleg is aan een vergadertafel. Ralph zit in een rolstoel en is aan het woord over diversiteit en inclusie. De campagne was voor A+O fonds Rijk en de Rijksoverheid.

Script over werken met een fysieke beperking: “Roy” (bron: A+O fonds Rijk):

Ik ben Roy, ik ben 40 jaar oud en ik schrijf gedichten en proza.
Ik ben de enige rolstoelgebruiker in mijn organisatie, dus ik begrijp dat niet iedereen snapt hoe zij hiermee om moeten gaan.
Op bedrijfsuitjes wordt bijvoorbeeld wel gevraagd of iemand dieetwensen heeft, maar niet bij nagedacht dat één van de collega’s in een rolstoel zit en daardoor niet overal aan kan meedoen.

Ongevraagd aan mijn rolstoel trekken

Ook leunen of trekken mensen soms ongevraagd aan mijn rolstoel. Ze trekken dan aan de leuning zonder aankondiging. Dat voelt soms als grensoverschrijdend gedrag, ook al bedoelt de persoon het niet zo.
Mijn rolstoel is geen speelgoed. Hard aan de rolstoel trekken lijkt misschien onschuldig, maar kan zorgen voor pijnklachten of lichamelijke schade.

“Ach joh, ik bedoel het goed”

Daarnaast merk ik vaak dat mensen zomaar stilstaan om even met iemand te kletsen, zonder te checken of ze mogelijk in de weg staan voor anderen. “Ja, maar ik sta hier maar even” is iets wat ik dan vaak terugkrijg, terwijl het voor mij betekent dat ik dan gedwongen ‘vast sta’.
Liever zie ik dat mensen op mij reageren met begrip en oprechte interesse. Op het werk heerst er soms een beetje een ‘stoere’ sfeer. Het gebeurt weleens dat mijn reactie op iets onaangenaams wordt weggewuifd met ‘ach joh, ik bedoel het goed’. Dat klopt ongetwijfeld, maar dan wordt er toch voorbijgegaan aan hoe iets voor míj voelt.

Echte belangstelling vs te nieuwsgierig zijn

Vragen staat altijd vrij wanneer mensen écht belangstelling hebben. Ik vind het helemaal niet erg wanneer mensen vragen waarom iets dan zo vervelend is voor me. Daarmee laat je zien dat mijn belevenis ertoe doet en dat je daarvan wilt leren.
Je kunt ook té nieuwsgierig zijn. Als ik iemand nog niet ken en die vraagt meteen aan me wat er met me gebeurd is, is dat niet een goede opening. Een heftig ongeluk of ernstige ziekte kan traumatisch zijn om over te vertellen.

Het gesprek aan gaan

Bedenk daarom als vraagsteller wat je met je vragen wilt bereiken. Is het voor je eigen nieuwsgierigheid, dan is het vaak niet nodig om de vraag te stellen. Maar wil je de situatie voor iemand die je kent verbeteren of makkelijker maken? Dan is het goed om het gesprek aan te gaan.
En als laatste: behandel iemand met een beperking zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Door mijn verhaal te delen hoop ik dat mensen beseffen dat hun gedrag consequenties heeft, zowel in positieve als in negatieve zin.

Niet zielig

Besef dat iemand met een beperking niet zielig is, maar misschien wel dingen anders doet of soms extra ondersteuning nodig heeft. We zien er misschien ‘anders’ uit dan je gewend bent, maar zijn vooral op zoek naar dezelfde dingen in het leven: leuke collega’s, een gezellig gesprek bij de koffieautomaat, en een rol waarin we ons potentieel kunnen laten zien.

Ralph Stoove leest in een boek naast een verrijdbaar boekenkastje in de toegankelijke bibliotheek van een kantoor. Ralph zit in een rolstoel. Ralph heeft een amputatie van zijn linkerbeen en je ziet ook zijn spalken aan zijn handen en vingers, evenals de orthopedische schoen aan zijn rechter voet. Zijn groene actieve handbewogen rolstoel is een TNS Activator 2.5.

Over de auteur

Plaats een reactie