Gevonden voorwerpen in een rolstoel

De verborgen plekjes van een rolstoel

Ik had laatst een paar bijzondere interacties met andere rolstoelgebruikers. Het begon allemaal met dat ik een tijdje mijn rolstoelkussen niet had opgeschud. Toen ik het kussen eindelijk had opgeschud, ontdekte ik dat ik het halve bos achter en onder mijn rolstoelkussen had verzameld. Ik vroeg me toen hardop af wat de gekste gevonden voorwerpen in een rolstoel waren die rolstoelers ooit terugvonden in de verborgen plekjes van hun rolstoel.

Rollende smeerpoetsen

De resultaten waren even hilarisch als schokkend. Je zou bijna denken dat we een stel rollende smeerpoetsen zijn. Al denk ik echt dat met name rollers die een wat zwakkere gezondheid hebben juist extra op hygiëne letten. Toch voelde ik me naarmate ik meer nadacht over de verloren voorwerpen in mijn rolstoel steeds smeriger worden.

Aan de andere kant zijn wij rolstoelrijders net mensen, want wat er bij onze lopende medemens allemaal niet in het bankstel verdwijnt… Muntjes, pinda’s, snotterige zakdoekjes, etc. Alleen zitten rolstoelers doorgaans wat minder vaak op een bank en wat meer in hun eigen fauteuil op wielen. Niet gek dus dat daarin ook de nodige zaken verdwijnen, waarvan je soms het bestaan al lang vergeten bent wanneer je ze eenmaal terugvindt.

Foto van een rolstoel waar op karikaturale wijze spullen zijn verstopt ter illustratie van de blog 'Gevonden voorwerpen in een rolstoel'. Zo zie je een schep, grote speelgoedauto van Porsche, autosleutels van Mercedes-Benz, een mobiele telefoon en tuinafval in de vorm van gras en bladeren. Ook zit er nog een klimplant om het frame en de wielen van de rolstoel gedrapeerd. Ook zie een paar boterhammen om de draak te steken met de vele broodkruimels die rolstoelgebruikers achter en onder hun zitkussen aantreffen.

Heimelijke verstopplekken

Zo smerig zijn rolstoelers dus niet hoor. In de vroegste tijd van een of ander rondwarend mondiaal virus probeerde ik zelfs onder mijn mederollers de actie ‘wash your pushrims’ te promoten als tegenhanger van ‘wash your hands’ dat toen gangbaar was. Met toen nog anderhalve man en een paardenkop aan volgers op mijn Instagram kwam dat natuurlijk op geen enkele manier van de grond, maar toch… (Nu ik het over mijn Instagram heb, volg me daar even, ok? Vind ik lief!)

Maar rollers hebben dus heimelijke verstopplekken in hun rolstoel. Wanneer je een verminderd of verstoord gevoel in je bips hebt, kan die verstopplek soms zelfs heimelijk zijn voor de roller zelf. Totdat de blaren op je achterwerk staan. Dan kun je het beste maar even op zoek naar je telefoon of autosleutels. Voor mij de twee voorwerpen die ik daar het vaakst even wegstop. En dan vergeet. Bij die telefoon herinner ik me vaak pas dat ik die daar had weggestopt, nadat ik al mijn zakken reeds had gecheckt en mezelf fouillerend van top tot teen heb betast. Het ‘oh ja’ momentje is dan een welkome vervanging van de stress die zo’n vermiste telefoon met zich meebrengt.

Kwakje pannenkoekenbeslag

Toen ik op de klaagmuur van Twitter eh… X erover een berichtje plaatste, kaatste iemand de bal terug dat die ook wel eens etensresten terug had gevonden in de spelonken achter het rolstoelkussen. En ik moet toegeven dat ik er zelf ook wel eens wat broodkruimels aantrof. Laatst zelfs een flats pannenkoekenbeslag die bij het iets te fanatiek pannenkoekenbakken tussen mijn zijschotje en het rolstoelkussen belandde. Ook zo’n onvrijwillige verstopplek bij veel rolstoelgebruikers.

Vooral het kwakje pannenkoekenbeslag maakte iemand duidelijk misselijk. Al moest diegene de hand ook in eigen boezem steken toen die toegaf al meerdere weken dezelfde sokken te dragen. Ok ok, wel aan de voeten van haar twee prothesen. Dus die hoefde voor zweetvoeten al niet bang te zijn. Een probleem dat ik ook wel (voor de helft) herkende trouwens.

Close-up van een tweedehands voet die op een prothese zit met op die rubber prothesevoet allerlei butsen, krassen en vlekken, net als op de witte sok met zwarte vieze vlekken.

Categorieën van verdwenen items

Bij de verloren broodkruimels, gras en ander tuinafval bleef het niet. Iemand presteerde het om zelfs een pootschepje te laten verdwijnen in het rolstoel-equivalent van een zwart gat. Hele tuin afgezocht, maar nergens meer te vinden. Pas veel later kwam die persoon in kwestie erachter dat die daar al enige tijd bovenop zat. Ik ontdekte zelf in die conversaties dat er verschillende categorieën te onderscheiden zijn.

Zo heb je de categorie ‘terloops verdwenen items’. Dit betreft dus de autosleutels, telefoons of dus inderdaad een complete tuinschep. Daarnaast heb je de categorie ‘etenswaren’. Dat zijn dus de mensen die broodkruimels verzamelen. Al vond ik de afgeknaagde lollystokjes, M&M’s en dopjes van insulinenaalden daar ook wel thuishoren.

Bewust of onbewust verstopte spullen

De categorie ‘moedwillig verstopte items’ was erg divers. Vaak had het slachtoffer dan voor een momentje zijn of haar rolstoel verlaten, waarop vervolgens een minderjarige delinquent de kans greep om speelgoedautootjes, gebruikte zakdoekjes of dennenappels te deponeren in de krochten van de rolstoel. Al bleef de vraag of het speentje van een kleinkind van één van de rollende grootouders nou een bewuste actie was van het kleinkind of dat die per ongeluk daar terecht kwam. In de ‘categorie tuin’ zat enige overlap. Het tuinafval was dus al genoemd, maar die tuinschep hè? Dat blijft toch maar door mijn hoofd spoken. Hoort die hier niet ook thuis? Verder hadden die door kinderen verstopte dennenappels ook aan deze categorie toegevoegd kunnen worden.

Afbeelding van een rolstoel zonder een persoon er in. Wel zie je drie grote speelgoedautootjes als gevonden voorwerpen in een rolstoel zitten. De rolstoel staat naast een dressoir waarvan een lade open is met allerlei speelgoedautootjes.

Verdwenen huisdieren als gevonden voorwerpen in een rolstoel

Op de valreep ontdekte ik nog een extra categorie, namelijk die van ‘verdwenen huisdieren’. Ik kreeg van een aantal volgers namelijk foto’s van hun hond of kat die zich een plekje had toegeëigend in een rolstoel. Al moet ik toegeven dat ik dat huisdier wel redelijk snel kon zien op de foto’s. Dus of je dat echt verdwijnen kunt noemen, valt te bezien. En ook daarin herkende ik wel wat. Niet alleen had ik de poes van mijn broertje al eens betrapt op het opzoeken van de restwarmte van mijn derrière, één van mijn eigen kippen nestelde zich er ook maar al te graag in. Meestal vinden wij rollers dat dan wel een schattig gezicht. Waar ligt alleen de grens? Want wacht maar totdat je na een paar dagen ineens ontdekt waar je Friese knol is gebleven.

Wat zijn jouw gevonden voorwerpen in een rolstoel (of ander hulpmiddel)?

Vraagje aan de rollende lezers? Wat ben jij wel eens kwijtgeraakt in je rolstoel? Of van welke gevonden voorwerpen in een rolstoel wist je niet eens dat je ze kwijt was? Ik sta ook open voor verloren voorwerpen in andere hulpmiddelen hoor! Denk aan wat je allemaal niet kwijt kan in een prothese bijvoorbeeld? Geen idee of je ook iets kan verliezen in een rollator of blindengeleidenstok, maar ik ben benieuwd naar jullie aanvullingen!

afbeelding van orthopedische schoen en een beenprothese met in de prothese een pannenkoekenplant omdat zonder prothese dat kunstbeen als plantenbak dient

Over de auteur

1 gedachte over “Gevonden voorwerpen in een rolstoel”

  1. Een vriendin van me reed eens door de Hema met haar electrische rolstoel (of haar scootmobiel, ik weet het niet meer) De paden in de winkel waren erg smal door alle extra rekken met producten die midden in de paden waren geplaats en het kostte haar moeite om niet ergens tegenaan te rijden. Het leek goed te gaan. Toch kwam ze er, toen ze eenmaal buiten was, er achter (dankzij een oplettende dame die daar liep) dat er een heel reclamerek, met producten en al, op de een of andere manier achter haar rolstoel was blijven haken. Waar ze dus doodleuk mee maar buiten was gereden zonder iets te merken. Ze kon (ze leeft helaas niet meer) er heel smakelijk over vertellen en zelf ook erg om lachen:-) Dus behalve spullen die per ongeluk ín de rolstoel achterblijven kunnen er dus ook spullen áán de rolstoel blijven hangen😅

    Beantwoorden

Plaats een reactie