Zorgkaart Nederland blogs over ‘samen beslissen’ en een blaasprobleem

Blogreeks voor Zorgkaart Nederland

Een blog over blogs. Een beetje apart niet? Maar ik vind deze blogreeks dusdanig de moeite waard om er toch wat extra aandacht voor te vragen. Bovendien schreef ik deze blogreeks niet voor mijn eigen website, maar voor Zorgkaart Nederland. Dat is een platform van de Patiëntenfederatie.

Van 2021 tot en met 2023 gepubliceerd op Zorgkaart Nederland

Normaal gesproken plaats ik op een overzichtspagina elders op mijn website de overzichten van mijn optreden in de media of mijn portfolio met artikelen voor klanten of opdrachtgevers. Omdat het in de blogreeks echter specifiek over mijn persoonlijke ervaringen gaat, dacht ik om er toch maar een specifieke blog aan te wijden. In de periode van juni 2021 tot en met oktober 2023 publiceerde Zorgkaart Nederland de zeven delen van mijn blogreeks.

‘Samen beslissen’, van blaasprobleem tot urostoma

In de basis gaat het over mijn blaasprobleem en later urostoma, zoals ik ook beschrijf in mijn eigen blogs op RaGaSto. De diepere boodschap van de blogreeks op Zorgkaart Nederland betreft vooral de omgang met artsen, de strubbelingen en successen van het ‘samen beslissen’ oftewel ‘shared decision making’. Hieronder tref je de intro’s met de links naar de zeven betreffende blogs aan:

Een close-up van een eenmalige katheter vastgehouden door twee handen in steriele handschoenen met op de ondergrond diverse verpakkingen van verschillende merken en soorten katheters. Deze foto is ook gebruikt in mijn blogreeks voor Zorgkaart Nederland.

1) Samen Beslissen na een medische misser, of niet?

Hoe hard de mensen in de zorg ook werken en met hoeveel liefde zij de mensen verzorgen, soms gaat er ook wel eens wat fout. Dat ondervond ik helaas aan den lijve. Maar hoe kom je vervolgens tot een leefbare oplossing? [Lees verder…]

2) Onzichtbaar, maar ellendig

Wanneer er na een medische misser blijvende schade ontstaat, wil je natuurlijk weten wat die gevolgen precies inhouden. Voor mij zelf had ik vooral de vraag wat er nog aan gedaan kon worden. Maar geen behandeling zonder diagnose natuurlijk, dus ik belandde in een medische molen die me tot dan toe totaal onbekend was. [Lees verder…]

3) Liever een stoma

Na de periode van onderzoeken en het stellen van de diagnose, volgde de volgende fase. Ik wilde genezing van mijn blaas, of op zijn minst een oplossing. Nu de artsen zowel de oorzaak als het gevolg hadden vastgesteld, zou dat vast wel goed komen. Toch? Nou, dat lag toch anders. Ik moest maar leren leven met de gevolgen van de medische misser. Maar dat kan ik niet. [Lees verder…]

4) Geen wraak, maar wel een schadevergoeding

Door een medische misser is mijn blaas verlamd geraakt en kreeg ik infecties en auto-immuunziektes. Na een lang medisch traject, ondernam ik juridische stappen. Het aanspreken van het ziekenhuis op de fout die er was gemaakt, voelde als een enorme drempel. Enerzijds omdat zo’n groot instituut als een academisch ziekenhuis een bepaalde autoriteit uitstraalt. Anderzijds omdat ik er niet op uit was om de betrokkenen door het slijk te halen of, nog erger, hun baan te laten verliezen. Toch liet ik me overtuigen om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. [Lees verder…]

5) Suprapubische katheter als houtje-touwtje-oplossing

Zes jaar na de medische misser waarbij mijn blaas verlamd raakte, zoek ik nog naar een arts die mijn oplossing wil honoreren. Hoe nu verder? Tot nu toe lukte het niet om een arts te vinden voor een prettige oplossing voor mijn problemen die ontstonden door een medische fout. Maar mijn laatste arts bedacht wel iets om het blaasprobleem minder onleefbaar te krijgen. Artsen die ik sprak, kregen namelijk wel meer in de gaten dat de huidige situatie onhoudbaar werd. Dan zou je zeggen dat er vast wel een medicus op zou staan die tegemoet wilde komen aan mijn ideeën. [Lees verder…]

6) De aanhouder wint… een urostoma

Het is al weer een jaar geleden dat ik over een oplossing voor mijn blaasprobleem schreef. Enigszins onverwacht krijgt mijn strijd eind 2022 een wending. Ik krijg alsnog een urinestoma. Eind goed, al goed? [Lees verder…]

7) Ik heb hier een brief voor mijn dokter

Inmiddels leef ik al weer een jaar met een urinestoma. Daarmee kreeg ik mijn leven terug. Ik wil artsen laten leren van mijn casus om andere patiënten een lange lijdensweg te besparen. Maar hoe reageren artsen op zulke feedback? [Lees verder…]

afbeelding van een buik met daarop een stomazakje geplakt van Hollister die deels is weggestoken in een lichtblauwe onderbroek met kleine hartjes en op het etiket in de boord het woord LOVE. Ook zie je boven de rand van de onderbroek een verticaal litteken waar de blaasverwijdering oftewel cystectomie heeft plaatsgevonden.

Samenwerking met Zorgkaart Nederland

De samenwerking met Zorgkaart Nederland beviel van beide kanten erg goed. Dus wellicht komt er nog een vervolg of een reeks over andere medische onderwerpen. Kijk daarom af en toe ook op de overzichtspagina met mijn blogs specifiek voor Zorgkaart Nederland.

Over de auteur

Plaats een reactie