2021-02-23 De Wijde Wellen Harderwijk grotendeels aangepast voor mensen met een beperking, door Via Communio – Harderwijkse Zaken

screenshot van Harderwijkse Zaken van interview met Ralph Stoové in rolstoel op een rolstoeltoegankelijke steiger in het gebied De Wijde Wellen in HarderwijkWerkgroep Toegankelijkheid Harderwijk

Wie mijn website en social media wat langer volgt, weet dat ik me sinds een tijdje bezig houd met het toegankelijker maken van Harderwijk. Inmiddels is de Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk (WTH) een jaar aan het draaien. Steeds vaker betrekt de gemeente Harderwijk deze werkgroep bij nieuwbouw en herinrichtingen van de stad. Eén van de eerste, en tevens grotere, projecten betreft De Wijde Wellen. Daar bereikte de WTH mooie resultaten in het toegankelijker maken van dit mooie gebied.

De Wijde Wellen bood kansen

Eerder las je al dat de Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk startte. Dat gebeurde naar aanleiding van het in een rolstoel meenemen van een aantal politici door Harderwijk. Dat resulteerde in een motie die zich toespitste op een toegankelijkere openbare ruimte. Het toen al ontworpen project De Wijde Wellen bood kansen om als WTH te kijken naar verdere verbeteringen. Want ook mensen die blind of slechtziend zijn moeten van zo’n omgeving kunnen genieten, evenals mensen in een rolstoel en ouderen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Betrokkenheid van de WTH bij De Wijde Wellen

De open houding van de gebiedsontwikkelaars, ontwerpers en aannemers kenmerkte het overleg. Ze pasten de meeste input van de Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk toe. De bouw van De Wijde Wellen is nu in volle gang. Dat gaf een mooie gelegenheid om er eens een kijkje te nemen. Ik mocht als voorzitter van de WTH voor de camera van Dick Maes Broekema (Via Communio) vertellen over de betrokkenheid van de WTH en over wat er zoal is aangepast. Dat zie en hoor je in dit item dat ook op Harderwijkse Zaken verscheen:

Interview over De Wijde Wellen terugzien

Het interview over De Wijde Wellen kan je tevens terug zien op de facebookpagina’s van zowel De Wijde Wellen als van Boulevard, Havens, Binnenstad en Waterfront Harderwijk. Hopelijk geldt dit als een mooie start voor een nog toegankelijkere stad. Dat er nog maar veel projecten mogen volgen. Zoals ik ook als afsluiter in het interview zeg, hoop ik dat we in de toekomst niet meer spreken over aanpassingen voor mensen met een beperking, maar over toepassingen: “Aanpassingen zorgen ervoor dat mensen enigszins apart gezet worden, toepassingen zorgen voor integratie. En integratie maakt mensen deelgenoot!”

Eigen website voor Werkgroep Toegankelijkheid Harderwijk

Binnenkort hoopt de Werkgroep Toegankelijkheid (WTH) een eigen website met contactgegevens in het leven te roepen. De activiteiten en resultaten zijn dan ook te volgen. Bovendien kunnen inwoners dan met vragen of opmerkingen over de toegankelijkheid in Harderwijk bij de werkgroep terecht.

Plaats een reactie