Handsokken voor pols hand braces met tutorial voor het echie

Handsokken voor onder mijn spalken

Ik heb ze al drie jaar, mijn pols-hand-braces. Ze helpen me met het tegengaan van pijnklachten en ontstekingen door mijn reuma. Ik schreef er echter nog nooit een blog over. Hoogste tijd dus om een tutorial te schrijven over het maken van handsokken voor onder mijn spalken.

Tekst: Ralph Stoové
Foto’s: Mijn lieftallige eega & RaGaSto
Grote-teen-model: Marjolein

Handsokken als tip aan nieuwe bracegebruikers

De handsokken vond mijn orthopedisch instrumentmaker zo handig dat die de tip nu ook aan nieuwe bracegebruikers meegeeft. Vreemd dus dat ik nog nooit eerder er iets over heb geschreven. Want ik schrijf over eigenlijk al mijn belevenissen rondom mijn ziekte wel een blog. Krijg ik nieuwe orthopedische schoenen? Hoppa, ik verblijd jullie met een blog met de mooiste en unieke pattas. Mijn strijd om een rolstoel? Tjakka, ik knal niet 1, niet 2, niet 3, maar 4 delen op het digitale papier. En maken twee mensen ruzie om een been? Dan vertel ik over de derde die gaat er mee heen… [Zo, sluikreclame voor mijn andere blogs ook weer gehad. De tekst gaat verder onder de foto’s.]

foto van man met reuma die pols hand braces draagt en in de keuken bezig is om druiven op brandewijn in te maken

Op maat gemaakte spalken

Inmiddels ben ik al aan mijn vierde of vijfde paar pols-hand-orthesen toe. Het zijn op maat gemaakte spalken die me helpen bij het dagelijks functioneren. Eerst kreeg ik siliconen braces, maar het laatste paar is helemaal van leer. Ik ben nog wat aan het zoeken naar de meest ideale versie. De combinatie van een handbewogen rolstoel en orthesen blijkt namelijk funest voor de duurzaamheid van het materiaal. Over het proces van het laten maken met een gipsmal van mijn armen en handen doe ik in een latere blog nog wel uit de doeken. Als je daar nu al wat van wil zien, kan je terecht op mijn Instagram. Daar heb ik filmpjes gemaakt van het aanmeten ervan. Kijk daar maar eens rustig naar en volg me dan ook meteen even, dat vind ik tof!

Leren orthesen

De trigger om iets over mijn pols-hand-braces te schrijven, kwam door een gesprekje dat ik had in de lift met een wildvreemde. Ze vond mijn leren orthesen zo mooi. Ze had zelf ook braces, maar wist niet dat ze van leer ook te maken waren. We raakten even aan de praat en toen besefte ik ineens dat ik er nu dan toch wat meer mee moest doen. Ik knip het spalkenavontuur een beetje op, dus ik vertel in deze blog vooral wat ik eraan doe om mijn huid onder de spalken te beschermen met handsokken. Hoe je het namelijk went of keert, je zweet behoorlijk onder die omvattende ondersteuning. Je huid kan dus ook maar moeilijk ademen of luchten. Alles bij elkaar kan dat je huid week maken en beschadigen.

afbeelding van het aantrekken van lederen pols-hand-braces, oftewel orthesen of spalken

365 dagen per jaar

Aanvankelijk vertelde de orthopedisch instrumentmaker dat je met iets van tubigrip buisverband een kousje kon maken voor onder de spalken. Dat werkt ook wel goed, maar tubigrip is min of meer een wegwerpproduct. Het wordt ook in de meeste gevallen niet zondermeer vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Het is dus eigenlijk na één keer gebruiken rijp voor de kliko. En omdat ik 365 dagen per jaar de spalken draag, zocht ik naar een duurzamere oplossing van handsokken voor onder mijn orthesen.

Eerst een paar handsokken

Ik keek eens in mijn kledingkast en ontdekte een enorme berg sokken. Daar gebruik ik tegenwoordig toch maar de helft van en dus begonnen de raderen in mijn hoofd te draaien. Ik pakte een paar sokken (wel gewassen, anders ruik je tijdens je boterham met hagelslag alsnog de tenenkaas), knipte het voetje eraf en maakte vervolgens een gaatje vlak onder de boord van de sok. Daarna trok ik de sokken aan mijn handen en warempel, ze zaten als gegoten. Ik deed de spalken over mijn handsokken en het werkte perfect. Sindsdien trek ik mijn pols-hand-braces niet meer aan zonder eerst een paar handsokken eronder aan te trekken.

Waarom handsokken?

Elke dag wissel ik ze voor schone exemplaren. Inmiddels heb ik daarom een hele stapel van die handsokken gemaakt. Overigens los je het fenomeen van de verdwenen sokken in de wasmachine er niet mee op, want ook sommige handsokken verdwijnen op miraculeuze wijze. Wat het wel oplost? Ze nemen zweet op, waardoor je huid droger blijft onder de spalken. Bovendien heb ik het idee dat het met de handsokken toch net wat meer kan luchten onder de orthesen dan wanneer je de braces direct op je blote huid draagt. Ik heb minder last van een verweekte huid, minder jeuk en mijn huid ziet er gezonder uit. Ik kan je de handsokken dus van harte aanraden. Je kan ze bovendien goed wassen, waardoor je er veel langer mee doet dan met tubigrip. De zelfgemaakte handsokken zijn op de lange termijn ook veel goedkoper dan steeds opnieuw tubigrip of een ander buisverband aan te schaffen.

Foto van twee voetjes in vrolijke sokken waarvan een grote teen met nagellak door een gat in de sok uitsteekt

Hippe handsokken in fleurige en vrolijke kleuren

Iedereen heeft bovendien wel een paar extra sokken in de kast liggen. Sterker nog, wanneer je in je normale sokken een gat in je hiel hebt of je grote teen piept er van voren uit, dan hoef je die sokken niet meer weg te gooien. Ik laat hieronder in een stappenplan nog wel exact zien waarom, maar je gebruikt het voetje van de sok immers niet. Zelf heb ik vooral grijze en zwarte sokken die ik heb vermaakt tot handsokken. Ben je een fleuriger type, dan is het natuurlijk helemaal leuk als je vrolijk gekleurde sokken gebruikt. Ga maar lekker los met die rode, gele of groene handsokken. Vonden jullie dit een leuke tip? Maak ze dan zelf volgens onderstaand stappenplan. Ik zou het tof vinden als jullie je meest kleurige, vrolijke of persoonlijke hippe handsokken laten zien!

Stappenplan voor het maken van handsokken voor onder je spalken

1) Kijk in je kledingkast of zoek in je sokkenla.

afbeelding van man die in sokkenlade zoekt naar sokken voor handsokken onder pols-hand-braces

Het belangrijkst is echter dat je niet in de vuile wasmand gaat zitten graaien.

2) Kies een geschikt paar sokken uit.

afbeelding van man met orthesen aan zijn handen die een paar sokken heeft uitgekozen om handsokken voor onder pols-hand-braces van te maken

Ik vind zelf wat langere sokken fijn.

3) Pak een schaar.

afbeelding van een besteklade met daarin ook een reumaschaar die gepakt wordt door een hand met orthese oftewel pols-hand-brace

Dat kan een willekeurige schaar zijn. Aangezien ik, zoals de meeste mensen met pols-hand-ortheses, moeilijke handen heb, kies ik voor een reumaschaar.

4) Knip van de sokken vanaf de hiel het voetje eraf.

Let op: doe dit niet bij de sokken aan je voeten, want dat doet zeer!

5) Knip vervolgens net onder de boord een klein gaatje voor de duim.

Mijn ervaring is dat dit gaatje snel uitrekt, dus knip het gaatje niet te groot. Eén cm is voor mijn worstenvinger duimen al genoeg.

6) Gefeliciteerd! Je eerste handsok is af.

foto van twee zelfgemaakte handsokken met een reumaschaar voor onder pols-hand-orthesen oftewel braces of spalken

Draag je aan elke hand een orthese, herhaal dan bovenstaande stappen net zo veel als dat je handen hebt. Meestal is dat in totaal twee keer.

7) Trek je handsokken aan.

Begin met het deel waar je het voetje van afgeknipt hebt en eindig met het steken van je duim door het gaatje onder de boord. Ik adviseer om het gaatje niet meteen groter te knippen als het te klein is, maar het een beetje uit te trekken tot de gewenste grootte.

8) Zitten de handsokken goed? Trek dan de orthesen weer aan.

Bij de handsokken zelf maakt het weinig uit, maar het is het handigst om je linker brace om je linker hand te doen en de rechter brace aan de rechter. Tenzij een chirurg zich bij een handtransplantatie ooit eens heeft vergist.

9) Zijn je handsokken iets te lang, dan kan je het uiteinde bij de ellebogen iets oprollen.

Houd je van kleur en vind je het leuk om dat te laten zien, dan kan je de vrolijke versies van handsokken ook iets omslaan over je spalk.

10) Kijk nu nog eens goed naar de orthesen met handsokken aan je handen.

afbeelding van een linkerhand in een otthese en aan de rechterhand alleen zichtbaar een handsok met daarnaast de rechter pols-hand-brace oftewel spalk

Gelukt? Wees trots en veel plezier ermee!

Over de auteur

15 gedachten over “Handsokken voor pols hand braces met tutorial voor het echie”

 1. Ik draag al jaren ‘s nachts een leren brace aan beide armen die ook mijn duim bedekt.
  Ik heb zelf van merinowol sokken voor in mijn brace gebreid. Ik heb het patroon van een vingerloze handschoen gebruikt en deze aan de onderkant langer gemaakt.
  Wol heeft het voordeel dat het heel erg goed vocht opneemt. Daardoor blijft mijn huid altijd droog. Ook bij ruim 30 graden. Ik heb een hele gevoelige huid, maar hierdoor nooit problemen.
  Met katoen heb ik dat wel aangezien deze door veel zweet nat worden en mijn huid nat maken.
  Dus vandaar mijn tip voor merinowol. Deze kriebelt totaal niet. En hierdoor blijven mijn bracers ook 2 jaar vrij van geurtjes. En er zijn ook sokken van te krijgen en op uw manier te vermaken. Dit voor mensen die niet kunnen breien.

  Beantwoorden
 2. Leuke tip! Zelf draag ik overdag een leren polsduimbrace. Ik liep ook tegen het transpiratieprobleem aan. Dan blijft je hand in de brace plakken, geen aangenaam gevoel. Bij Wish heb ik “armwarmers” gekocht. Een sok zonder teen en vaak ook met een duimgat dat soms wel krap is maar niet zo maar uitscheurt. Boven en onder voorzien van een boord die je desgewenst om je brace heen kunt slaan of omrollen. Ze hebben ze in de gewone sokkenstof en in pantystof, kant etc. En natuurlijk in diverse kleuren. Lengte is tot de pols (alleen de hand) of een langere versie die tot halverwege de arm komt. En natuurlijk zijn ze goed wasbaar.
  Binnenkort op voor mijn 2e brace, ik twijfel nog of ik die van siliconen moet laten maken i.v.m. de watervastheid. Heb je hierover nog advies?

  Beantwoorden
  • Hoi Irene,
   Inderdaad is dat plakken aan je brace of het verweken van je huid een onaangename bijkomstigheid van zo’n ondersteuningsmiddel. Mooie aanvulling geef je ook vwb die armwarmers. Die kunnen zeker ook als een mooi alternatief dienen voor een gemodificeerde sok.
   De keuze voor leer, siliconen of kunststof danwel silversplints is heel persoonlijk. Ik heb zelf na een uitstapje naar leren spalken nu weer siliconenspalken. Ik vond toch dat het leer te veel uit ging lubberen bij met name mijn duimgat en bovendien zijn siliconen spalken makkelijker schoon te houden. Wel heb ik er leren sluitingen op laten zetten, omdat dat toch mooier is dan het standaard klittenband. Maar wil je ze ook met zwemmen/baden aan doen, dan kan je beter de klittenband sluitingen gewoon van kunststof laten. Nadeel van siliconen is dat het zonder sokje eronder wel meer plakt en je zweet niet echt eruit kan. Maar ik heb dar met sokjes dus geen last meer van. Succes! Ik ben benieuwd wat de keuze uiteindelijk wordt.

   Beantwoorden
 3. Bedankt voor deze briljante tip!
  Ik heb mijn pols gebroken en afgelopen week een polsbrace gekregen in het ziekenhuis na een week gips. Gewoon een confectie brace van softshell. Wat een drama! Ik had meer pijn van de brace dan van de breuk, overal schuur- en drukplekken. Na wat Googlen kwam ik op deze blog uit. Ik heb het meteen geprobeerd en wat een verschil! Waarom geven ze deze tip niet in het ziekenhuis? Nogmaals dank, zo kom ik de komende 4 weken wel door 👍

  Beantwoorden
  • Hoi Miriam,
   Wat een leuke en enthousiaste reactie. Dank je wel!
   Dit is ook precies de reden dat ik dit soort blogs schrijf. Fijn dat de tips zo succesvol zijn. En uiteraard heel veel beterschap. Hopelijk geneest de breuk voorspoedig verder.

   Beantwoorden

Plaats een reactie