Mijn rolstoel op maat is hightechie voor het echie (deel 3 van 3)

Zitkussen, bekleding en andere aanbouwdelen van mijn rolstoel

Inmiddels heb ik zo’n half jaar mijn huidige rolstoel, een TNS Notos. De hoogste tijd om er eens wat aandacht aan te besteden, want het zijn niet zo maar een stel buizen en wielen. Mijn rolstoel is volledig op maat gemaakt met enkele bijzondere of hightech hoogstandjes die me beter helpen zitten en rollen. Kortom, mijn rolstoel op maat is hightechie voor het echie. In deel 3 vertel ik vooral over het zitkussen, bekleding en andere aanbouwdelen. In deel 1 schreef ik al over het frame met ergozit, in feite de basis van je rolstoel. Het tweede deel besteed ik aan de wielen.

Zitkussen met gelvulling

Goed zitten is belangrijk. Eerder schreef ik al hoe de ergozit in het frame zorgt voor een betere zithouding. Het zitkussen is echter minstens zo belangrijk vanwege andere aspecten. Het kan een hele tijd duren alvorens je het juiste kussen hebt gevonden. Ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit. Mijn eerste zitkussen op de Argon2 was superfijn. Dat betrof een Jay Balance. Die had veel contouren, zodat mijn bovenbenen veel steun kregen. De gelvulling onder mijn billen zorgde voor drukverlichting van mijn zitbotjes, zodat ik langdurig pijnvrij erin kan zitten. Het nadeel van dat zitkussen was echter dat aan de onderzijde een harde schaal zat en het tien centimeter dik was. Op die toch al lompe stoel gaf die grootte niet zo veel en de rechte buizen onder de zitting gingen prima samen met de harde schaal. De knik van de ergozit van mijn nieuwe rolstoel maakte die harde schaal alleen ongeschikt. Het moest dus een zitkussen worden die mee kon buigen met de vorm van de buizen van mijn rolstoel.

Afbeelding van Jay Easy Fluid zitkussen in rolstoel

De gelvulling moest erin terugkomen, waardoor we uit zijn gekomen bij een Jay Easy Fluid. Die is ook wat minder hoog. De contouren bij mijn bovenbenen zijn alleen wat minder sterk, dus bij flinke hobbels en kuilen zou ik daar nog wel wat meer steun willen hebben. Daarom heb ik al veelvuldig gebruik gemaakt van gratis uitprobeerservices van kussenfabrikanten, zoals van Vicair. Een kwestie van experimenteren dus totdat ik mijn ideale zitkussen vind, maar dat zal uiteindelijk wel goedkomen.

Afbeelding van de gelvulling in de Jay Easy Fluid zitkussen van mijn rolstoel

Unieke rugleuning zonder poespas

De rugleuning is een verhaal apart. Zowel mijn vorige rolstoel als mijn huidige TNS Notos hebben een rugleuning met nastelbare velcro banden. Maar wat zit daar een verschil tussen. Het matje van de eerste stoel zat redelijk, maar bood weinig steun. Bovendien liep die rugleuning erg breed en hoog uit. Daardoor kwam ik steeds met de bovenarmen tegen de harde buizen aan waar de bekleding op gemonteerd zit.

Afbeelding van twee rolstoelen met links de maatwerk TNS Notos rolstoel en rechts de fabrieksrolstoel Quickie Argon2
Links de compacte TNS Notos maatwerk rolstoel en rechts de grote en zware Quickie Argon2

In de Notos kon de rugleuning een stuk compacter blijven mede doordat de polstering en de vorm al veel meer steun bieden, vooral zijdelings. Misschien kan ik het het beste omschrijven als dat ik bij de Notos ín de leuning zit en bij de vorige ertegenaan. Dat geldt eigenlijk voor de hele rolstoel. Ik ben veel meer één met de Notos, omdat die overal zo goed aansluit op mijn lijf.
Voor de bekleding van dit type rugleuning kan je grofweg kiezen uit twee materialen, een waterafstotende stof of een ademende stof. Ik vond het lastig kiezen. Waterafstotend klinkt superfijn wanneer je zoals ik veel buiten bent en regen en vuiligheid makkelijk van de bekleding afglijdt. De ademende stof leek me echter weer ideaal in de zomer en bij sporten, omdat transpiratievocht en lichaamswarmte dan beter gereguleerd wordt. Waarom dus geen combi? De achterzijde van waterafstotend materiaal en de kant waartegen ik zit van de ademende opengewerkte stof. Volgens TNS was ik de eerste klant die vroeg of dat mogelijk was, maar na wat overleg met het atelier bleek dat geen probleem. En ik ben er reuzeblij mee.

Meer poespas

In ‘Mijn rolstoel is hightechie voor het echie (deel 1 van 3)’ schreef ik over hoe fijn het is dat mijn rolstoel zo weinig weegt. Daarom heb ik ook heel bewust gekozen om veel accessoires niet te laten monteren. Je kan het namelijk zo gek niet bedenken of het kan erop. Voor de ene persoon noodzakelijke items kunnen voor de ander geen of nauwelijks nut hebben. Zo kan je houders monteren voor drinkflessen, hoesjes voor je telefoon, houders voor je krukken, diverse soorten en maten tassen, etc. Het blijft elke keer dus een persoonlijke afweging. Meer is alleen niet altijd beter. Al die toevoegingen maken je rolstoel immers zwaarder en soms ook groter. Ik streef zelf naar een zo minimalistisch mogelijke rolstoel. De extra’s die ik erop heb, zijn vooral een noodzakelijk kwaad. Een noodzakelijk kwaad is voor mij bijvoorbeeld het al eerder beschreven antikiepwieltje.

Duwhandvatten

Net zo noodzakelijk zijn voor mij de duwhandvatten. Op slechte dagen of bij veel pijn is het handig als iemand me even kan duwen. Maar… alleen op mijn verzoek! Daarom wilde ik die per se inklapbaar hebben en met een vergrendeling tegen het te makkelijk kunnen uitklappen. Duwhandvatten zijn geen vrijbrief om iemand in een rolstoel zonder te vragen bijvoorbeeld even die drempel over te duwen. Of nog erger, een meter opzij te rollen in het gangpad van de supermarkt als je in de weg staat. Ja lach maar, dat proberen sommigen echt! Ongevraagd aan mijn rolstoel zitten is dus een absolute ‘no go’. Ik zit toch ook niet ongevraagd aan jouw benen? En dat geldt voor nagenoeg alle rolstoelgebruikers. Zomaar iemand een duwtje geven kan zelfs gevaarlijk zijn voor de rolstoelgebruiker. Denk aan uit de kom vliegende schouders of afscheurende spieren! En krijg je als antwoord een ‘Nee, dank je’ als antwoord op je vraag of ik hulp nodig heb, dan meen ik dat. Hulp aanbieden is hoffelijk, maar wees niet verontwaardigd als ik iets zelf kan. En voor wat betreft dat supermarktverhaal; beeld je eens in hoe jij het zou vinden als ik je bij het koelvak even optil en een meter verderop weer neerzet.

Heb je deel 1 en 2 gemist?
In deel 1 vertel ik over de basis van mijn rolstoel, oftewel het frame met ergozit, het balanspunt en hoe ik extra gewicht heb kunnen besparen op de toch al lichtgewicht TNS Notos.
Deel 2 gaat vooral over de keuze van rolstoelwielen, de voorwieltjes met de balhoofden en de remmen met remverlengers.

Over de auteur

5 gedachten over “Mijn rolstoel op maat is hightechie voor het echie (deel 3 van 3)”

  • Ik kan me voorstellen dat het voor een ‘leek’ misschien wat complex is inderdaad. Daarom heb ik de grote hoeveelheid aan informatie ook maar opgedeeld in drie delen.
   Maar kan je dus nagaan dat nieuwe rolstoelgebruikers door de bomen het bos niet zien en zich door geldbeluste grote leveranciers in de hoek laten drukken met een niet goed passende rolstoel. Ik hoop, ondanks de best lastige materie van deze blogserie, dat het sommigen toch net dat beetje kan helpen om de meest geschikte rolstoel te krijgen.

   Beantwoorden
 1. Wat een gepiel om tot een voor jou uiteindelijk juiste configuratie uit te komen. Ik heb wel het idee dat om tot uitkomen van een ideale configuratie veel interesse over de verkrijgbare onderdelen een must is en ook een rolstoel waarin je kunt groeien in de materie. Als beginner heb je misschien tips voor mij misschien een soort ABC waar op te letten? Alvast hartelijk bedankt voor de tips Ralph …..

  Beantwoorden
  • Beste Ralph,
   Het klopt inderdaad dat het belangrijk is om zelf ook veel research te doen naar wat voor jezelf het beste werkt qua rolstoel. Dat is voor iedereen verschillend. Wat dat betreft is een ABC voor zoiets wel handig inderdaad. Misschien ga ik daar ook eens een blog aan wijden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie