McDonald’s Meerkerk heeft geen gehandicaptentoilet?

Tweederangs (ham)burger

Ik heb er weer eentje gevonden. Een locatie waarvan je zou verwachten dat die voor klanten met een rolstoel prima geschikt is, maar waar je je met een beperking toch ineens als tweederangs (ham)burger voelt. Welkom bij McDonald’s Meerkerk!

UPDATE 10-06-2022:

Wanneer ik wat te klagen heb, moet ik ook de andere kant belichten als iets wordt opgelost of wanneer iets onwaar blijkt te zijn. In dit geval werkt McDonald’s Meerkerk aan een oplossing van onderstaande. Vandaag heb ik met de manager van de vestiging een heel goed telefonisch gesprek gehad. Hij betreurde dat mijn ervaring in Meerkerk niet fijn was. Hij gaf ook aan dat de informatie die ik bij mijn bezoek kreeg dat er een gehandicaptentoilet in de vrouwenwc aanwezig zou zijn, ook niet klopte. Zijn excuses klonken oprecht en wat nog belangrijker is, is dat de McDonald’s in Meerkerk in het laatste kwartaal van 2022 verbouwd wordt. In de nieuwbouw zal dan ruimte komen voor een echt rolstoeltoegankelijk toilet. Dus eentje die los staat van de ‘gewone’ toiletten voor mannen en vrouwen. Een goede ontwikkeling. Ik ben uitgenodigd om na de verbouwing onder het genot van een versnapering de nieuwbouw te bekijken en het gehandicaptentoilet te bezoeken.

Geen reactie McDonald’s Nederland

Over de andere kwesties in andere filialen deed de manager van McDonald’s Meerkerk uiteraard geen uitspraken. Dat begrijp ik. Wel betreurde het hem dat McDonald’s Harderwijk nooit heeft gereageerd op mijn klacht/vraag via het contactformulier van die vestiging en hij begreep dat ik door die ervaring een blog schreef ipv het wederom invullen van een formulier. Helaas heeft McDonald’s Nederland zelf nog niet gereageerd op mijn oprechte vraag wat het beleid is aangaande toegankelijkheid.

Weinig oog voor mensen met een beperking

Al vaker heb ik gemerkt dat vestigingen van McDonald’s weinig oog hebben voor mensen met een beperking. Bij verbouwingen worden bijvoorbeeld de gehandicaptenparkeerplaatsen volgezet met bouwmaterialen. In de vestiging van McDonald’s Harderwijk kan je wel met een lift naar boven, maar moet je eerst met de trap weer naar beneden om aan het personeel te vragen of de lift boven geactiveerd kan worden. Juist ja, best een gestuiter met mijn rolstoel die trap af en op. Om over het stoepje bij de ingang maar te zwijgen. Dit weekend kwam ik bij McDonald’s Meerkerk. En dat was ook weer een flink avontuur.

Afbeelding van een McFlurry van McDonald's Meerkerk op het dashboard van een Mercedes Benz V-Klasse

Sanitaire stop bij McDonald’s Meerkerk

Mijn lieftallige eega en ik hadden een lange autorit en besloten om even een tussenstop in te lassen bij de McDonald’s Meerkerk. De cheeseburger en McFlurry smaakten prima en alleen een sanitaire stop stond nog op de planning voordat we de reis vervolgden. Ik rolde de gang van de toiletten in en keek op de verschillende deuren op zoek naar het bekende rolstoelsymbooltje. Ik ontwaarde het vrouwelijke figuurtje en een deur verder het mannelijke poppetje. Nog een deur verder dan maar, maar daarop stond ‘verboden toegang’. Nergens vond ik een poppetje met wieltjes.

Met rolstoel en al op de toiletpot

Uit de ruimte met ‘verboden toegang’ kwam wel een personeelslid en die dook daarna meteen de ruimte in met het herentoilet en urinoirs. Ik keek even om het hoekje en zag in een vierkant hokje iets wat leek op toiletbeugels. Het zal toch niet? Want dat hokje was maximaal een vierkante meter klein. No way dat ik daar met mijn rolstoel in kon. Of zouden ze bij McDonald’s Meerkerk denken dat ik met rolstoel en al op de toiletpot ga zitten. Ik houd wel van een uitdaging, maar dat is nog best een klim met maar één been en een lijf dat soms al moeite heeft om een pen op te tillen.

Foto van een rolstoel bovenop een toilet met daarnaast toiletbeugels ter illustratie van hoe McDonald's Meerkerk denkt dat mensen met een beperking naar het toilet gaan

Gastvrij volkje

Bovendien vond een wachtende bezoeker het niet zo leuk dat ik, in mijn zoektocht, om het hoekje keek van de algemene ruimte. “Rolstoelers hebben kennelijk voorrang,” klonk het sarcastisch. Toen ik hem vroeg of hij brutale opmerkingen voor zich wilde houden en daarna uitlegde dat ik welgeteld drie vrije urinoirs en één vrije kakdoos zag waar hij gebruik van kon maken, liep hij weg. Zo hoog was zijn nood dus kennelijk niet. Gastvrij volkje daar in Meerkerk, pfff… De medewerker die vlak daarvoor de ruimte met herentoiletten in was gedoken, bleek het kleine vierkante hokje met toiletbeugels te hebben schoongemaakt.

Toilethokje met toiletbeugels bij McDonald’s Meerkerk

Ik sprak hem aan met de vraag of er ook een gehandicaptentoilet was. Hij keek me aan alsof hij ter plekke mijn been zag aangroeien. Hij draaide zijn blik naar het kleine vierkante toilethokje met toiletbeugels en weer terug naar mij. Aan zijn hoofd kon je zien dat hij zelf ook wist dat wat hij wilde gaan zeggen niet klopte: “Eh… dat toilet?” Daarbij wees hij in de richting van het krappe toilethokje: “Ik ga het wel even navragen of we een echt invalidentoilet hebben.” De jongeman stiefelde weg om even later met waarschijnlijk de manager terug te komen.

Invalidentoilet in de damestoiletten

De manager begon alsof het de normaalste zaak van de wereld was zijn verhaal: “U vindt een invalidentoilet in de damestoiletten.”
Ja hoor, dat heb ik vaker meegemaakt en het blijft in mijn ogen totaal onlogisch. Helemaal in de huidige tijd waarin grensoverschrijdend gedrag veelvuldig in het nieuws komt. Ik kan me voorstellen dat het voor een vrouw bedreigend kan zijn als er ineens een man hun toiletruimte in komt. Ik zit tegenwoordig in een rolstoel. Uit ervaring van mijn leven daarvoor weet ik echter dat ook lopende mannen een (onzichtbare) beperking kunnen hebben die het gebruik van een gehandicaptentoilet rechtvaardigen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een stoma of een blaas- of darmaandoening.

Foto van de gevel van McDonald's Meerkerk waarbinnen geen gehandicaptentoilet of invalidentoilet is

McDonald’s Meerkerk weet het zelf ook wel

Ook als man voel je je erg opgelaten om het vrouwentoilet in te moeten. “Vind u dat zelf ook niet vernederend?” Vroeg mijn lieftallige eega aan de manager. Toen pas leek er een lampje bij hem te gaan branden dat het inderdaad wel raar is. Bovendien leek het er volgens mijn vrouw op dat de hokjes in het damestoilet niet veel ruimer waren dan normaal. En ook het ontbreken van een duidelijk zichtbaar rolstoelsymbooltje impliceert dat McDonald’s Meerkerk zelf ook wel weet dat er geen volwaardig gehandicaptentoilet aanwezig is.

Vraag aan McDonald’s Nederland

Veel verder dan een “Sorry” en een “Ik kan er nu ook niets aan veranderen” kwam de manager niet. Ik heb de gok dan ook maar gewaagd. Onverrichter zaken klom ik mijn ‘mooiste rolstoelbusje van Nederland’. Gelukkig kwam ik zonder natte broek thuis om in ons eigen toegankelijke toilet van ons boshuisje mijn blaas te ledigen. Maar wat nou als het mis was gegaan? Best mensonterend, niet? Dat veel vestigingen van McDonald’s in Nederland zo omgaan met klanten met een beperking, verbaast me misschien nog wel meer omdat het van oorsprong een Amerikaans bedrijf is. Het land waarin dit soort zaken snel kunnen uitmonden in rechtszaken en schadevergoedingen. Is er überhaupt een beleid ten aanzien van klanten met een beperking voor de Nederlandse vestigingen, McDonald’s? (En nee, deze vraag is niet retorisch en ik hoop ook echt op een serieus antwoord!)

Over de auteur

1 gedachte over “McDonald’s Meerkerk heeft geen gehandicaptentoilet?”

  1. Steengoede blog en ik schaam me dat ik er nooit over nagedacht hebt hoe een wc er uit zou moeten zien. En of er wel eentje is. Ik ben natuurlijk zo gericht op vrouwenwc’s 🙂 Vanaf 2017 gebouwen verplicht toegankelijk voor gehandicapten dus zouden de wc’s in Meerkerk eigenlijk echt in orde moeten zijn.

    Je foto is humor, goed, en past helemaal bij de blog.
    Je bent sterk in het verwoorden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie