SamenGezond-app sluit rolstoel gebruikers bewust uit

Uitsluiting van participatie

SamenGezond, een initiatief van zorgverzekeraar Menzis, heeft het onnavolgbare besluit genomen om mensen uit te sluiten. Zo negeert SamenGezond rolstoelgebruikers. En die uitsluiting van participatie doet deze organisatie van Menzis zelfs actief! Een ontwikkeling waar ik als voorvechter van toegankelijkheid erg verdrietig van word. Helemaal in de huidige tijd waarin bewegen extra belangrijk is.

Wie A zegt, moet ook B zeggen

Wanneer je zoals ik af en toe best kritisch over een onderwerp schrijft, moet je niet gek op staan te kijken wanneer daar een reactie op komt. En als die reactie ook nog eens komt uit de betreffende partij waarover je een bericht de wereld in slingert, dan vind ik het niet meer dan logisch om het gesprek aan te gaan. Wat dat betreft stemt het mij positief dat de organisatie achter SamenGezond bij me aanklopte met vragen, opmerkingen en een verzoek om mee te denken in een klankbordgroep hoe de app weer verbeterd kan worden. Uiteraard samen met andere ervaringsdeskundigen, want ik was niet de enige die zich hierin vastbeet.
Daarom zet ik hier, bovenaan de oorspronkelijke blog, eerst de recente updates neer om aan te geven wat er inmiddels allemaal in gang gezet is. Er volgen ongetwijfeld nog meer updates. Hopelijk met als eindresultaat een bevredigende oplossing.
UPDATE 06-08-2022: Een paar weken geleden is de pilot officieel afgerond. Laat ik vooropstellen dat Menzis en SamenGezond de app inmiddels zover hebben doorontwikkeld dat die inderdaad ook voor veel mensen met een beperking weer te gebruiken is. Zo zijn er functies gekomen voor rolstoelgebruikers en kan je ook het binnen sporten waar je geen afstand bij aflegt, laten registreren. Daarvoor moet je wel zelf eerst even contact opnemen met de beheerders van de SamenGezondApp. Dat is een bewuste drempel om er voor te zorgen dat misbruik beperkt wordt. Tot zover ging ook mijn doel voor het schrijven van de blog en meedoen aan de pilot, het toegankelijk maken voor mensen die op andere manieren bewegen of sporten dan de doorsnee lopende mens. Ik ben alleen wel tot de conclusie gekomen dat de app voor mij geen toegevoegde waarde heeft. Zo biedt Strava meer mogelijkheden wat me daarom meer motiveert om te sporten dan de app van SamenGezond. Bovendien stelt de stimulans van het sparen van punten in de SamenGezond App in mijn ogen te weinig voor. Zo kosten de producten in de webshop na inleveren van de punten vaak net zoveel of meer dan wanneer je op Google even rondsnuffelt naar hetzelfde product. Ook kan je bij een normale ziektekostenverzekering van Menzis niet sparen voor korting op je premie. Hopelijk komt er dus ook nog een wijziging in het spaarsysteem. In dat geval plaats ik uiteraard weer een update.
UPDATE 28-05-2021: Gisteren was het digitale gesprek met de mensen van de SamenGezond App en enkele ervaringsdeskundigen. Mijn persoonlijke indruk was dat het in ieder geval een goed gesprek was. Daarbij is er serieus naar onze input geluisterd, maar in dit stadium konden uiteraard nog geen concrete toezeggingen worden gedaan. Behalve de praktische kant van de app, was er duidelijk ook oog voor wat ons drijft om te bewegen, hoe veel mensen met een beperking zich vaak meer bewust zijn van hun lijf en mogelijkheden en wat het stoppen van de functionaliteiten in de app deed met ons gevoel. Ik kreeg zelfs de indruk dat ze vanuit SamenGezond een dergelijke klankbordgroep erg waardeerden en ze daar in de toekomst meer mee willen doen.
UPDATE 10-05-2021: Vandaag ben ik door Menzis/SamenGezond benaderd. Ze hebben me uitgenodigd om hier samen met enkele anderen die op andere manieren sporten/bewegen over te praten. Hopelijk wordt dat een bevredigend gesprek met vervolg. Indien passend in agenda en fysieke mogelijkheden, geef ik uiteraard gehoor aan die uitnodiging. Wie immers A zegt, moet ook B zeggen.

App van SamenGezond

Mensen wezen mij al vaker op de app van SamenGezond. Zeker als sporter en verzekerde bij Menzis zou die app erg interessant zijn. Je spaarde voor leuke beloningen en je kon je vorderingen bijhouden. Het mooie van die app was dat je ook als rolstoelgebruiker gestimuleerd werd om je gezondheid op peil te houden. Inderdaad, ‘was’ en ‘werd’. Na de vernieuwing verdween sowieso de stimulans, omdat je alleen nog per week spaart voor summiere korting op veel te duur geprijsde artikelen. Maar wat ik echter erger vind, is dat rolstoelgebruikers dus bewust worden buitengesloten van deelname.

Foto van een rolstoelgebruiker die aan handbiken doet met daarbij een symbool van verboden toegang waarbij het verbod extra geaccentueerd wordt door een handgebaar dat stop uitbeeldt

Achteruitgang van de positie van mensen met een beperking

Ergens in maart vernam ik al dat de app op de schop zou gaan. Op zich begrijp ik dat wel. Vaak worden na verloop van tijd verbeteringen toegepast en functionaliteiten toegevoegd. Ik hoopte stiekem dat er naast de rolstoel-activiteit een activiteit voor handbiken werd toegevoegd. Immers bedrijven veel rolstoelgebruikers die sport, zowel recreatief als (semi-)professioneel. Maar wat schetste mijn verbazing? SamenGezond bracht de mogelijkheden terug tot wandelen, hardlopen en fietsen. Bovendien kan je de app niet meer koppelen met andere apps zoals Strava of je smartwatch. En dat is nog niet alles. Je moet gebruik maken van een stappenteller. Als roller dus waardeloos, want je kan dan zelfs niet als quasi ‘wandelaar’ gebruik maken van de app. Bovendien betekent het weer een achteruitgang van de positie van mensen met een beperking.

Reactie van SamenGezond

Een aantal rollers en andere app-gebruikers met een beperking kwamen al in verweer. De reactie van SamenGezond is, wanneer je er dieper over nadenkt, pijnlijk. Zo geeft de organisatie in een soort standaardbericht (de tekst is immers overal nagenoeg gelijk) aan zich te realiseren dat ze ‘op dit moment niet aan de wensen van alle deelnemers tegemoet komen’. Ik vind dat echt een zwaktebod, aangezien voorheen de functie van rolstoelgebruiker wel aanwezig was. Het betekent dus een stap terug. Een stap terug in participatie van rolstoelgebruikers, een stap terug in mensen met een rolstoel gelijkwaardig behandelen, een stap terug in mensen met een beperking het gevoel geven tweederangs burger te zijn.

Oprecht jammer

Juist voor een grote organisatie die gezondheid promoot, enorm kwalijk. En dan de opmerking in de reacties van SamenGezond het ‘oprecht extra vervelend te vinden voor mensen die rolstoelgebonden [wat een rotwoord eigenlijk] zijn’. Te vaak horen we als rolstoelgebruiker van organisaties, bij locaties, bij voorzieningen, van foutparkeerders bij het onrechtmatig parkeren op een gehandicaptenparkeerplek, etc dat het ‘oprecht jammer’ gevonden wordt dat we er geen gebruik van kunnen maken. Van een uitbater van een (ter illustratie) klein café of eenmanszaakje van 30 m2 in een pand uit 1850 kan ik zo’n reactie nog voorstellen. Maar SamenGezond bedient een groot publiek waaronder o.a. mensen met een beperking. Onder die mensen heeft een groot deel zelfs extra baat bij een gezonde levensstijl.

Links een actieve rolstoelgebruiker die een wheelie maakt, wijzend naar het symbool dat laat zien dat smartphones verboden zijn, wat symboliseert dat je met een rolstoel niet kan meedoen aan de SamenGezond App van Menzis

Ook Menzis, als initiatiefnemer van SamenGezond, heeft er baat bij

Maar ook Menzis zelf, als initiatiefnemer van SamenGezond, heeft er baat bij. Investeren in de gezondheid van mensen, betekent op de lange termijn minder druk op de gezondheidszorg door deze doelgroep. Helemaal in het licht bezien van de alsmaar stijgende zorgkosten. En in deze tijd van een mondiale viruscrisis wordt steeds duidelijker dat bewegen, verminderen van overgewicht, etc bijdraagt aan bescherming tegen de heftigste klachten. Bovendien vallen veel rolstoelgebruikers, maar ook andere chronisch zieken, in een hogere risicocategorie voor het rondwarende virus. Des te onbegrijpelijker vind ik de beslissing om de functionaliteit van rolstoelgebruikers te schrappen.

SamenGezond schrapt BEWUST de functie voor rolstoelgebruikers

SamenGezond geeft zelf in reacties op openbare feedback als verklaring dat ze bewust kozen voor de drie meest gebruikte activiteiten, te weten: wandelen, hardlopen en fietsen. In de afgelopen decennia maakten veel mensen met een beperking zich hard voor gelijkwaardige kansen en mogelijkheden. Sinds ik toegetreden ben tot het gezelschap der rollers probeer ik daar ook een steentje aan bij te dragen. Door het creëren van bewustwording, voorlichting en kenbaar te maken dat we volwaardige mensen zijn, proberen we mee te draaien. Maar de gezondheid stimulerende organisatie SamenGezond schrapt BEWUST de functie voor rolstoelgebruikers en kiest voor de grote getallen. Ik dacht dat SamenGezond stond voor ‘samen gezond’, maar dat samen is dan wel alleen voor een select gezelschap. Alsof we weer terug in de tijd gaan en als tweederangs burger gezien worden.

Afbeelding met links een screenshot van de SamenGezond App en daarnaast Ralph Stoové in zijn rolstoel met daardoorheen het symbool van verboden toegang om duidelijk te maken dat rolstoelgebruikers zijn buitengesloten

SamenGezond reageert bagatelliserend

Hoewel de beloningen sinds de update van de SamenGezond-app ook niet meer gratis zijn, maar slechts met een summiere korting, was er toch nog wel sprake van een kleine extra stimulans. Maar als iemand via een review aangeeft de hele app dan maar te deleten, reageert SamenGezond bagatelliserend: ‘Is gezondheidswinst niet de beste beloning?’ Natuurlijk ben ik het daarmee eens. Maar je wilt als rolstoelgebruiker en klant toch ook gewoon gelijkwaardig mee doen aan zo’n spaaractie? Mijn sportieve prestaties kan ik ook bijhouden met Strava en dergelijke. Zonder extraatjes heeft zo’n SamenGezond-app dus ook daarom voor rolstoelgebruikers geen meerwaarde meer. Strava heeft immers wel functionaliteiten voor rolstoelgebruikers en handbikers. En ook A.S.R. Vitality biedt veel meer connectiviteit en stimulans om te bewegen.

Dringende oproep aan SamenGezond en Menzis

Ik probeer een goede reden te bedenken waarom SamenGezond dit geschrapt heeft. Maar ik kom niet verder dan gemakzucht. De wereld hoeft echt niet alleen om ons te draaien, maar we willen wel meedoen en niet genegeerd worden. Bij deze dus een dringende oproep aan SamenGezond en Menzis: ‘Wees humaan en herstel die rolstoelgebruikersfunctie per direct. Alstublieft!’.

Rolstoelgebonden

Nou ben ik niet zo heel gevoelig voor termen om een beperking aan te duiden. Maar de door SamenGezond gebruikte term ‘rolstoelgebonden’ is er toch eentje die altijd moeilijk landt. Er is zelfs een hele campagne op social media door bekende en onbekende rolstoelgebruikers daarover. Zoek maar eens op #beboundless. Ik zit immers niet met touwen vastgesnoerd aan mijn rolstoel, ik slaap er niet in en een groot deel van de rolstoelgebruikers kan zelfs nog even staan of wat passen zetten.

Over de auteur

1 gedachte over “SamenGezond-app sluit rolstoel gebruikers bewust uit”

  1. Beste, mijn ervaring: de menzis app kijkt alleen naar tijdsduur, en of de GPS beweegt, en of je niet harder gaat dan de maximum snelheid gaat dan bij de activiteit hoort. Mat andere woorden: ik zet de menzis app op fietsen en ga dan roeien en dat werkt goed. Iets voor de rolstoelsporter die buiten sport? (Dat het energie gebruik niet precies klopt vind ik niet zo erg.)

    Beantwoorden

Plaats een reactie