Review: Prikkelarme openstelling Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal

Hepie en Depri

Mijn lieftallige eega was 25 november jarig! Nu zijn wij een lekker stel samen, ik met een lijf als een bejaarde en zij die psychisch nogal wat te bevechten heeft. Maar wat kan je als Hepie en Depri dan voor leuk verjaardagsuitje doen?

Foto van Marjolein en Ralph Stoove voor een schilderij van Rembrandt van Rijn in Museum De Lakenhal in Leiden

Museum De Lakenhal

Ik kwam uit bij Museum De Lakenhal in Leiden. Precies op haar verjaardag hield het museum een prikkelarme openstelling van De Jonge Rembrandt – Rising Star. Een tentoonstelling over de beginjaren van Rembrandt van Rijn als kunstenaar. Zo’n prikkelarme tentoonstelling is voor ons ideaal. Zo was er een rustruimte, gratis koffie of thee en slechts een beperkt aantal bezoekers (12) per tijdslot. Echt geweldig georganiseerd!

Snel overprikkeld

De redenen waarom iemand snel overprikkeld raakt, kunnen heel divers zijn. Zo is de één simpelweg hypergevoelig, een ander kampt met cognitieve of psychische problemen. Denk daarnaast ook aan mensen met autisme en dergelijke. Maar ik zelf heb door mijn reumatische aandoening bijvoorbeeld lichamelijk erg weinig energie. De rustmogelijkheden vooraf, tijdens en na afloop van de tentoonstelling heb ik daarom als erg prettig ervaren. Dankzij het bakje koffie bij aankomst, kon ik immers even bijkomen van de reis en ontspannen aan de ronde door het museum beginnen.

Museum De Lakenhal maakte voor de prikkelarme openstelling ook een uitgebreid informatiepakket zodat je je goed kon voorbereiden op de tentoonstelling over Rembrandt van Rijn

Informatiepakket

Vooraf ontvingen we een uitgebreid informatiepakket waarin de organisatie enorm goed haar best had gedaan om alles duidelijk uit te leggen. Zo stond er in wat je kon verwachten tijdens de tentoonstelling, hoe de ruimtes waren ingedeeld, hoe de verschillende medewerkers te herkennen waren, waar je de nodige kleed-, toilet- en rustruimtes kon vinden, etc.

Rolstoeltoegankelijk

Bovendien is Museum De Lakenhal voor zo’n oud pand heel goed rolstoeltoegankelijk. Daarbij aangetekend dat ik alleen kan spreken vanuit mijn ervaring met een handbewogen rolstoel. Een van de gastvrouwen legde uit dat ze bij de renovatie zelf in een rolstoel door het pand moesten bewegen om te ontdekken of dat ging. Super, dat zouden meer musea, verenigingen en dergelijke moeten doen!

Gehandicaptentoilet in Museum De Lakenhal is goed ingericht, maar wel een beetje krap.
De foto vertekent vanwege de panoramastand

Toilet

Als toiletfreak kon ik ook nog eens van een wat krap, maar verder behoorlijk goed mindervalidentoilet gebruik maken. De foto vertekent wel door het perspectief van de panoramafoto, want ik sta gewoon in de hoek van een vierkante toiletruimte.

Ideaal prikkelarm uitje

Voor deze geschiedenisminnende Hepie en zijn kunstzinnige Depri was dit dus een ideaal prikkelarm uitje. Dit was overigens de eerste keer dat het museum zo’n prikkelarme tentoonstelling hield, maar gezien de vele positieve reacties doen ze het vast vaker. Dus mocht je zoals mijn vrouw en ik ook een energiebeperking of iets dergelijks hebben of snel overprikkeld raken dan kan ik je zeker aanraden dit in de gaten te houden.

Over de auteur

7 gedachten over “Review: Prikkelarme openstelling Jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal”

  1. Vind dit een geweldig initiatief. Voor mijn ouders, bejaarden, zou dit ook een geweldig museum zijn. Wel een beetje ver weg. Maar met de toename aan 65+ is dit een geweldige manier om museumbezoek te bevorderen.

    Beantwoorden
    • Dat denk ik ook Alexandra. De doelgroep om prikkelarme uitjes te organiseren is denk ik groter dan dat menig vereniging, musea of wat dan ook beseft. Ik lees gelukkig steeds meer van dit soort openstellingen, dus ik denk dat er ook wel een keer iets in de buurt van jou of je ouders komt in de toekomst.

      Beantwoorden

Plaats een reactie