Geen Dor Hout

Blijven beschermen

In de eerste helft van 2020 stonden er in een paar grote kranten berichten over de keuze of we de anderhalvemetermaatschappij handhaven. Daarin stond de vraag centraal of we de zwakkeren wel moeten blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is, of dat we bereid zijn om te accepteren dat zwakkere en/of oudere mensen eerder overlijden. Er werd zelfs gesuggereerd dat het rekening houden met de mensen in de risicogroep teveel ten koste gaat van hoe ‘gezonde mensen’ kunnen leven. Een columnist maakte het zelfs nog erger door te stellen dat de zeis maar eens door het dorre hout moest.

Dit artikel heeft eerder heel veel (emotionele) reacties losgemaakt samen met andere berichten van mensen die geraakt waren door #dorhout en #geendorhout. Op een gegeven moment ging de discussie alleen niet meer over de inhoud. De columnist waar de ophef mee begon werd persoonlijk werd aangevallen, waarop ik besloot de tekst tijdelijk offline te halen. Nu herpubliceer ik het in aangepaste vorm.

Bovenal mens

Overal plaatsten medestrijders op social media berichten over wie wij zijn en waarom we ertoe doen. Ik vind het schrijnend dat we ons op die manier moeten ‘verdedigen’. Maar als dat nodig is om een gezicht te geven aan wie de maatschappij dan maar moet opofferen, zodat de ‘gezonde mens’ lekker kan doen en laten waar die zin in heeft, dan stap ik ook naar voren. Ik ben één van die ‘zwakkeren’, ik ben chronisch ziek, maar ik ben bovenal mens! Ik ben geschapen met mijn sterke en zwakke punten. Zoals iedereen! Ik ben getrouwd, ik ben een zoon, ik ben een schoonzoon, ik ben een liefdevolle oom voor mijn neefjes en nichtjes. Ik werk voor de veiligheid van Nederland en zet me daarnaast in om mijn woonplaats voor iedereen toegankelijk te maken.

Ik ben #GeenDorHout is de tekst op deze foto van Ralph Stoové in rolstoel vanwege zijn chronische ziekte

#GeenDorHout

Heb jij me afgeschreven, omdat je hutjemutje op het strand wil liggen? Moet ik worden opgeofferd, zodat jij je biertje kan drinken in een café? Moet ik sterven, omdat jij geen rekening wilt houden met anderen? Moet ik worden kortgemaaid als dor hout? Ik ben #geendorhout!

Over de auteur

2 gedachten over “Geen Dor Hout”

  1. en de volgende zijn de werklozen die niet meer aan baan komen vanwege leeftijd (ook dor hout??? de tegenprestie geeft aan dat je verplicht nuttig moet zijn voor de samenleving en iemand anders bepaalt wat nuttig is)

    Beantwoorden
  2. Ook al volg ik de discussie (het nieuws) vrijwel niet je krijgt het toch mee en dit vind ik zo pijnlijk. Het doet me denken aan mijn chronisch zieke moeder die dit hier soms al over sprak hoe mensen die iets mankeren “opgeoffert” werden, zo voelde zij het toen al.
    Dat is niet het hart van onze Hemelse Vader, ieder mens is zo enorm waardevol.

    Beantwoorden

Plaats een reactie