De Hoge Nood klok

U heeft wel een darm- of blaasprobleem, maar geen smartphone? Tja, dan kunt u beter thuis blijven en niet participeren in de mooie stad Harderwijk

Dat is eigenlijk wat de Gemeente Harderwijk in andere bewoording stelt na het afwijzen van het voorstel voor een openbaar toilet en de reactie op de schriftelijke vragen die de plaatselijke afdeling van de Christen Unie onlangs indiende. Ik was eigenlijk zeer verbaasd over de reactie op de gestelde vragen.

Geen openbaar toilet

Logo van de campagne 'Hier kun je naar de wc' van de Maag Lever Darm Stichting waarvoor Ralph Stoove van Ragasto zich ook inzet om meer openbare toiletten te realiseren in HarderwijkZoals de lokale media ‘Harderwijkse zaken’ in haar artikel zegt: ‘Er komt geen openbaar toilet in de binnenstad. Het college van Burgemeester en wethouders zegt dat er voldoende plasgelegenheden zijn, die misschien alleen wat duidelijker moeten worden aangegeven’. Volgens het college zouden de mensen actiever geïnformeerd dienen te worden over de toiletten die er zijn, zoals via de HogeNood-app.

HogeNood-app

Juist ja… Ik heb de HogeNood-app er even op nageslagen. Op het moment van schrijven vind je er in en rond Harderwijk namelijk slechts veertien! Daarbij zijn ook urinoirs en locaties die slechts beperkt toegankelijk zijn meegenomen. Begrijp me niet verkeerd, de HogeNood-app is een bijzonder welkome en nuttige aanvulling voor mensen met darm- of blaasproblemen, stomadragers of andere personen die om de meest uiteenlopende redenen frequent of snel een toilet nodig hebben. Veel van die locaties tref je echter aan in eetgelegenheden, benzinestations of restaurants. Iemand die op het punt staat zijn ontlasting te verliezen op straat, wil gewoon zonder gêne naar een toilet kunnen gaan. Het is fijn dat het kan en mag van de participanten die zich hebben aangemeld bij de HogeNood-app, maar de afhankelijkheid en het schaamtegevoel mag duidelijk zijn als je daar met een lekkende stomazak eerst mag gaan vragen of je je mag verschonen. Bovendien is het als buikpatiënt fijn om te weten dat er een toiletgelegenheid is waar je altijd van gebruik kan maken wanneer je in Harderwijk bent, zonder afhankelijk te zijn van openingstijden of honderden meters te hoeven lopen, hinkelen op je krukken, schuifelen met je rollator of rollen in je rolstoel. Toch wil ik iedere ondernemer, instelling of bedrijf in en rond Harderwijk oproepen om zich aan te melden bij de HogeNood-app, want wij buikpatiënten maken graag van jullie gastvrijheid en menselijkheid gebruik.

Gastvrijheid

Die gastvrijheid kent de Gemeente Harderwijk namelijk kennelijk niet. Ik ben import-Harderwijker, en ik ben dol op onze mooie oude, historische en toeristische stad. Dat zijn veel toeristen ook. Je zou zeggen dat Harderwijk er alles aan doet om de toeristen welkom te laten voelen. Maar ook die verwijst de gemeente nu doodleuk naar de HogeNood-app. Werkelijk waar een gemiste kans van de gemeente. Niet elke toerist komt uit Nederland. Denkt de gemeente nu echt dat buitenlandse toeristen die HogeNood-app downloaden voor ze naar Nederland komen? Die weten überhaupt niet eens van het bestaan ervan af. Bovendien gaat het niet alleen om toeristen met een darm- of blaasbeperking. Tussen al die toeristen zitten naar alle waarschijnlijkheid heel veel gezinnen met kleine kinderen. Die komen na een lange reis aan voor bijvoorbeeld een dagje Dolfinarium en moeten wegens de drukte wat verder weg parkeren. Die kinderen kunnen na anderhalf uur rijden echt niet nog een half uur wachten tot ze in het dierenpark zijn voor hun plasje of poepje. Die moeten direct bij het uitstappen van de auto. Hoe fijn is het dan dat er op de parkeerplaats een bordje staat dat ouder en kind naar het dichtstbijzijnde toilet stuurt. Die zitten dus helemaal niet te wachten op een app. Die willen in hun wanhoop in één oogopslag zien welke richting ze met hun dreumes in de armen naar toe kunnen rennen voordat de diarree tot aan de nek toe aangekoekt zit.

Senioren zonder smartphone

En wat dacht de gemeente van de senioren in hun stad? Die hebben vaak niet eens een smartphone, laat staan een HogeNood-app. Als je bedenkt dat over het geheel genomen al één op de vier (jawel, dat is 25%) buikpatiënten of mensen met incontinentie vanwege (verwachte) problemen minder vaak of niet uit huis komen, laat staan wat dit doet met ouderen die soms toch al minder mobiel zijn. Die willen ook deel blijven uitmaken van de samenleving in Harderwijk. De HogeNood-app is echt een nuttig middel en meegaan met de tijd is goed. Daar ben ik van overtuigd, maar sommige basisbehoeften moeten daar niet als een nieuwe standaard onder geschoven worden.

Het goede voorbeeld geven

Zelfs in winkelcentrum de TEG nabij Tirana, de hoofdstad van Albanië, vond Ralph Stoové van Ragasto een goed aangegeven openbaar toilet dat ook nog eens toegankelijk is voor mindervalidenOver het deelnemen aan de samenleving gesproken. Niet alleen blijven mensen langer in de stad wanneer er voldoende toiletgelegenheid is, maar ze geven er daardoor ook meer uit wat dus goed is voor de middenstand. Bovendien staat in het ‘VN-verdrag Chronisch zieken en gehandicapten’ beschreven hoe mensen met een beperking gewoon deel uit moeten blijven maken van de maatschappij. Daar ligt zeker een taak bij de overheid en die kan je niet zondermeer opleggen aan het bedrijfsleven in Harderwijk door ervan uit te gaan dat iedere ondernemer zijn toilet beschikbaar stelt. Een openbaar toilet zou vanuit de plaatselijke overheid een blijk van erkenning zijn van dit VN-verdrag. Bovendien wordt in gemeenten waar wel een openbaar toilet is geplaatst dit zeer gewaardeerd door de bevolking en de bezoekers. Wellicht dat de Gemeente Harderwijk eens contact kan leggen met de gemeentes Utrecht, Hilversum, Rotterdam, Tilburg of het Westland die hierin het goede voorbeeld geven. Ik kom geregeld in Albanië, één van de armste landen van Europa. Het is toch van de zotte dat ik daar in een nieuw winkelcentrum nabij de hoofdstad Tirana wel een gedegen en goed aangegeven openbaar (en zelfs geschikt voor mindervaliden) toilet tref en dat Harderwijk daar niet aan wil beginnen?

Factsheet en pleidooi

Ralph Stoove ging bij de fractie van de Christen Unie van Harderwijk langs om een pleidooi te geven over de noodzaak van meer openbare toiletten in de Gemeente HarderwijkIk roep daarom de Gemeente Harderwijk bij deze graag op om even te kijken naar de hieronder afgebeelde factsheet ‘Gastvrij, Toegankelijk en Schoon meer toiletten in Nederland’ en durf dan nog eens te zeggen dat de noodzaak er niet is. Ik heb namelijk veel punten in dit relaas nog niet eens aangestipt, zoals de kans op gezondheidsproblemen bij onvoldoende toiletgelegenheid, met name bij heet zomerweer. Ik heb voorafgaand aan de schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en wethouders bij de fractie van de Christen Unie al een pleidooi gehouden, maar ik ben zeer bereid om mijn verhaal ook aan de gemeenteraad te doen.

Ter illustratie schreef ik al eens over situaties waar ik als iemand met een blaasbeperking tegenaanloop bij het vinden van een geschikt openbaar toilet in mijn artikel: Mindervaliden lopen al jaren voor op de genderneutraal-discussie.

Over de auteur

Plaats een reactie