Stoofs moestuin steuntjes

Slappe, doorgeschoten plantjes

Jonge plantjes die bij het kweken iets te snel omhoog zijn geschoten? En liggen ze daardoor nu slap op de grond te rotten? Maak eenvoudig deze duurzame ‘Stoofs moestuin steuntjes’ ter ondersteuning van slappe, doorgeschoten plantjes volgens onderstaand stappenplan.

Slakken en muizen

Mijn lieftallige eega en ik zijn namelijk dol op groentes, kruiden en vruchten uit eigen moestuin. Nadat de slakken en muizen vorig jaar alle zaadjes, jonge scheuten en zelfs complete plantjes verorberden nog voordat ze volgroeid waren, besloten we om maar een heuse broeikas te bouwen. Nu kunnen we alles goed voorkweken en ze pas in de moestuin zetten als de plantjes al flink aan de maat zijn. Vanaf dat moment groeiden de plantjes als kool (tja…), dus lagen sommigen al snel plat op de aarde in plaats van dat ze omhoog wilden groeien. Oei, wat nu?
Stoofs moestuin steuntjes ter ondersteuning van slappe doorgeschoten plantjes

Duurzaam

Een goede vriend van Ragasto kwam met dit idee. In zijn dagelijks leven heeft deze handige klusser een eigen klus- en schildersbedrijf, dus het is niet heel verwonderlijk dat hij zo’n vindingrijk idee bedacht. Bovendien is het een nuttige manier van het gebruiken van restmaterialen. Lekker duurzaam dus!
Twee van stoofs moestuin steuntjes klaar om gebruikt te worden

Gemaakt van een restant grof gaas

Dit zijn de steuntjes gemaakt van een restant grof gaas. Hieronder laat ik met behulp van een acht-stappenplan zien hoe je ze, heel eenvoudig, zelf kan maken. Als je trouwens meer wilt zien van de tuin en moestuin van Ragasto, dan nodig ik je graag uit om het instagramaccount ‘Stoofs_tuin_en_moestuin’ te bekijken, liken en volgen.

Stappenplan

Elke foto met daaronder een beschrijving vormt een stap. Succes en veel moestuinplezier!

stap 1 van stoofs moestuin steuntjes is het nemen van een restant grof gaaswerk en een kniptang of nijptang
Stap 1) neem een restant grof gaaswerk en een kniptang of nijptang.

stap 2 van stoofs moestuin steuntjes is het knippen van twee boven elkaar staande dus dubbele T stukken
Stap 2) Knip zoals aangegeven langs een draad twee boven elkaar staande T-stukken uit. Zorg ervoor dat de twee T-stukken wel aan elkaar blijven.

stap 3 van stoofs moestuin steuntjes is het afknippen van de dubbele T stukken
Stap 3) Knip boven het bovenste T-stuk de steun af.

stap 4 van stoofs moestuin steuntjes is dus dit dubbele T vormige stuk
Stap 4) Nu heb je dit dubbele T-stuk.

stap 5 van stoofs moestuin steuntjes is het haaks ombuigen van de onderste twee overdwarse stukjes voor het stevige grondankertje
Stap 5) Buig de onderste twee overdwarse stukjes halverwege haaks naar beneden met behulp van een tangetje. Dit vormt het stevige ‘grond-ankertje’.

stap 6 van stoofs moestuin steuntjes is dus deze drietandige vork als grond ankertje
Stap 6) Nadat je het tweede dwarse stukje ijzer hebt omgebogen, krijg je een soort drietandige vork. Deze vormt het grond-ankertje.

stap 7 van stoofs moestuin steuntjes is het ombuigen van de bovenste dwarse stukjes in de gewenste vorm om het plantje te steunen
Stap 7) De bovenste dwarse stukjes ijzer kun je met de hand of met een tangetje in de gewenste kromming buigen. Hier hang je het plantje tussen.

stap 8 van stoofs moestuin steuntje is het eindresultaat dat in de grond naast het plantje geprikt wordt
Stap 8) Het eindresultaat. Klaar om in de grond naast je plantje te prikken en het plantje weer rechtop te kunnen laten groeien.

Wat kweekt u?

Heel veel succes en plezier met het maken van deze steuntjes. En daarna hopelijk nog meer plezier van het moestuinieren. Wat kweekt u in uw moestuin? Sla, komkommers, aubergines, tomaten, augurken, wortelen, paprika’s, kool, sperziebonen, rucola, pompoen, meloen? Of wat anders? Ik ben benieuwd…
Naast veel leesplezier, deze keer dus ook veel kweekplezier!

Ragasto schrijft trouwens nog veel meer blogs over diverse onderwerpen. Saillant detail is dat Ragasto zelf ook wat steuntjes (of spalkjes) nodig heeft en daar geregeld over schrijft.

Wist je dat er behalve een algemeen RaGaSto-instagram ook een account is dat specifiek gaat over ons boshuisje, onze tuin en moestuin? Die heet heel toepasselijk ‘Stoofs tuin en moestuin’. Volgen jullie me daar al? Klik hier om daarheen te gaan.

Over de auteur

2 gedachten over “Stoofs moestuin steuntjes”

Plaats een reactie