Slappe, doorgeschoten plantjes
Jonge plantjes die bij het kweken iets te snel omhoog zijn geschoten? En liggen ze daardoor nu slap op de grond te rotten? Maak eenvoudig deze duurzame ‘Stoofs moestuin steuntjes’ ter ondersteuning van slappe, doorgeschoten plantjes volgens onderstaand stappenplan.
Slakken en muizen
Mijn lieftallige eega en ik zijn namelijk dol op groentes, kruiden en vruchten uit eigen moestuin. Nadat de slakken en muizen vorig jaar alle zaadjes, jonge scheuten en zelfs complete plantjes verorberden nog voordat ze volgroeid waren, besloten we om maar een heuse broeikas te bouwen. Nu kunnen we alles goed voorkweken en ze pas in de moestuin zetten als de plantjes al flink aan de maat zijn. Vanaf dat moment groeiden de plantjes als kool (tja…), dus lagen sommigen al snel plat op de aarde in plaats van dat ze omhoog wilden groeien. Oei, wat nu?
Duurzaam
Een goede vriend van Ragasto kwam met dit idee. In zijn dagelijks leven heeft deze handige klusser een eigen klus- en schildersbedrijf, dus het is niet heel verwonderlijk dat hij zo’n vindingrijk idee bedacht. Bovendien is het een nuttige manier van het gebruiken van restmaterialen. Lekker duurzaam dus!
Gemaakt van een restant grof gaas
Dit zijn de steuntjes gemaakt van een restant grof gaas. Hieronder laat ik met behulp van een acht-stappenplan zien hoe je ze, heel eenvoudig, zelf kan maken. Als je trouwens meer wilt zien van de tuin en moestuin van Ragasto, dan nodig ik je graag uit om het instagramaccount ‘Stoofs_tuin_en_moestuin’ te bekijken, liken en volgen.
Stappenplan
Elke foto met daaronder een beschrijving vormt een stap. Succes en veel moestuinplezier!
Stap 1) neem een restant grof gaaswerk en een kniptang of nijptang.
Stap 2) Knip zoals aangegeven langs een draad twee boven elkaar staande T-stukken uit. Zorg ervoor dat de twee T-stukken wel aan elkaar blijven.
Stap 3) Knip boven het bovenste T-stuk de steun af.
Stap 4) Nu heb je dit dubbele T-stuk.
Stap 5) Buig de onderste twee overdwarse stukjes halverwege haaks naar beneden met behulp van een tangetje. Dit vormt het stevige ‘grond-ankertje’.
Stap 6) Nadat je het tweede dwarse stukje ijzer hebt omgebogen, krijg je een soort drietandige vork. Deze vormt het grond-ankertje.
Stap 7) De bovenste dwarse stukjes ijzer kun je met de hand of met een tangetje in de gewenste kromming buigen. Hier hang je het plantje tussen.
Stap 8) Het eindresultaat. Klaar om in de grond naast je plantje te prikken en het plantje weer rechtop te kunnen laten groeien.
Wat kweekt u?
Heel veel succes en plezier met het maken van deze steuntjes. En daarna hopelijk nog meer plezier van het moestuinieren. Wat kweekt u in uw moestuin? Sla, komkommers, aubergines, tomaten, augurken, wortelen, paprika’s, kool, sperziebonen, rucola, pompoen, meloen? Of wat anders? Ik ben benieuwd…
Naast veel leesplezier, deze keer dus ook veel kweekplezier!
Ragasto schrijft trouwens nog veel meer blogs over diverse onderwerpen. Saillant detail is dat Ragasto zelf ook wat steuntjes (of spalkjes) nodig heeft en daar geregeld over schrijft.
Ik ga het zeker een x uitproberen!
Leuk! Ik ben benieuwd naar je ervaringen ermee. Veel tuinplezier!