Leger in witte jassen

De vijand die Corona heet

We leven in 2020 75 jaar in vrijheid. Zelden kende een land zo’n lange tijd geen oorlog. Om ons eraan te herinneren waar we dankbaar voor mogen zijn, houden we sinds 1945 elk jaar op 4 mei Dodenherdenking en vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Laat uitgerekend dit jubileum in het teken staan van relatieve gevangenschap en strijd tegen de vijand die Corona heet. Voorop in de strijd gaat een leger in witte jassen.

Foto van bedpapegaai en infuus in het ziekenhuis Sint Jansdal Harderwijk

Met mededogen en zorgzaamheid

We hebben namelijk een nieuwe oorlog. Een die niet wordt gestreden met geweren en bommen, maar met mededogen en zorgzaamheid. Ziekenhuizen verworden tot loopgraven, waar het leger in witte jassen als stoottroepen knokt tegen de onzichtbare vijand. Het strijdtoneel stopt niet bij landsgrenzen. De slag om Covid-19 is als een Derde Wereldoorlog, waarbij het niet draait om conflicten maar om een virusoorlog.

Ongekend front

Met slachtoffers van jong tot oud én van oost naar west, ontziet Corona of Covid-19 niemand wanneer je in de greep van het virus komt. Met ware doodsverachting stellen de medici zich op in een ongekend front. In de achterhoede leveren mensen in cruciale beroepen als vakkenvullers en bevoorraders hun eigen strijd om het volk te blijven voorzien van basale levensbehoeften. Hoofdschuddend zien zij toe hoe een enkele hamsteraar als een betalende plunderaar zich met karrenvrachten pleepapier en andere zelfverrijking langs de kassa wurmt.

Saamhorigheid en omzien

Maar het overgrote deel gedraagt zich naar behoren en ondergaat lijdzaam de zware last van sociale distantie. Alsof we met zijn allen publiekelijk zijn ondergedoken. Het is opvallend hoe juist in deze tijd van social distancing mensen socialer blijken dan ooit. De tot voor kort oprukkende individualisering van de mensheid maakt plaats voor saamhorigheid en omzien naar anderen. Van een afstandje van het liefst minimaal anderhalve meter. Dat dan weer wel. Allerlei sociale initiatieven krijgen vorm. Ouderen worden gebeld en zieken krijgen kaartjes.

Samen alleen in onze quarantaine

De vindingrijkheid en creativiteit van jong en oud piekt. Alsof we arm in arm staan in deze bijzondere omstandigheden, gelinkt door bij voorkeur onze social media. Dit digitale tijdperk biedt ineens mogelijkheden om er voor mensen te zijn in plaats van mensen te laten zien hoe goed we zijn. Alleen al in Nederland zijn we met zeventienmiljoen mensen samen alleen in onze quarantaine.

Het leger in witte jassen

Corona is geen ver-van-mijn-bed-show meer zoals bij de evengoed verschrikkelijke dodenaantallen door honger en armoede in ontwikkelingslanden. Alleen nu treft het je opa of oma, je vader of moeder, je partner of anders wel een buurman. Elke zieke en elke dode is er één te veel en het aantal loopt op. Het leger in witte jassen strijdt door. Daar waar ze zelf geveld worden, staat een reservistenleger klaar van tienduizenden moedige oudgedienden die vrijwillig het gevecht instappen.

Oorlogshelden

Net als alle evenementen en grote bijeenkomsten gaat in 2020 ook de lintjesregen voorlopig niet door. Begrijpelijk, maar het biedt de kans om het aantal koninklijke onderscheidingen verder uit te breiden. Deze helden verdienen namelijk hun onderscheiding zoals oorlogshelden met een medaille worden gedecoreerd voor hun inzet, moed en strijdvaardigheid of als de sporters die met olympisch goud terugkeren naar huis.

Bevrijdingsdag 2.0

Twintigtwintig zal een jaar zijn dat niemand vergeet. Het jaar dat de wereld voor de meesten even stil staat, maar voor velen zelfs volledig op haar kop. Om te blijven beseffen hoe kwetsbaar we als mens zijn en ter nagedachtenis aan de slachtoffers stel ik voor om als we deze Corona-crisis te boven zijn een nieuwe dodenherdenking in het leven te roepen. Niet in plaats van 4 mei, maar als aanvulling, op een ander moment. En de dag daarna een Bevrijdingsdag 2.0 als dank voor al die artsen, verpleegkundigen en alle anderen in cruciale beroepen én om onze hernieuwde vrijheid te vieren! En dat weer voor de komende 75 jaar!

Foto van de ingang van het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk waar ik in vrijheid met de handbike naar toe kon voordat corona of covid-19 in Nederland kwam.

Over de auteur

4 gedachten over “Leger in witte jassen”

    • Helemaal mee eens. Ik had laatst een telefonisch consult met een arts ipv op locatie. Eenmaal aan de lijn, ontdekte ik dat hij zelf geveld was door Corona, maar hij werkte vanuit huis dus gewoon door met dit soort telefoontjes. Echt… Wat een bikkels!

      Beantwoorden

Plaats een reactie