Bloggen zonder handen voor het echie

Zonder handen

Niet dat de lezer er iets van ziet, maar toch vind ik het spannend. Dit wordt namelijk de eerste blog waarbij ik zo min mogelijk mijn handen gebruik. Het voelt ook nog steeds een beetje raar: typen zonder mijn handen te gebruiken. Maar dankzij ‘Dragon Naturally Speaking’ spraakgestuurde software komt er zowaar een leuk stukje tekst op het digitale papier, zonder dat de tien tentakels van mijn handen veranderen in worstenvingers. Vanaf nu kan ik dus bloggen zonder handen voor het echie.

Voordat je deze blog verder leest, zou je eigenlijk ook even onderstaand filmpje ter introductie moeten bekijken. Dan krijg je een indruk van de werking van de Dragon spraakgestuurde software.

Spraakgestuurde software

Overigens maak ik deze blog niet helemaal zonder handen. Dat is ook niet nodig. Ik ben namelijk niet verlamd en kan voor het simpele en kortdurende werk op de computer de handen ook nog prima gebruiken. Als schrijver, blogger en redacteur produceer ik normaal gesproken echter zulke grote hoeveelheden tekst dat dit door mijn reumatische aandoening te zwaar wordt voor mijn handen. Mijn ergotherapeut bewees al vaker van onschatbare waarde te zijn. Zij was ook degene die mij wees op het bestaan van spraakgestuurde software. Vanwege mijn beroep en mijn passie voor het schrijven werd al snel duidelijk dat dit een ideale oplossing betekent.

Zes maanden later

Ze riep voor een oefensessie met de spraakherkenning de hulp in van leverancier RTD Arnhem. Na deze kennismaking met het programma Dragon Naturally Speaking was ik overtuigd. Mijn ergotherapeut diende vervolgens een aanvraag met onderbouwing in bij mijn zorgverzekeraar. Zoals gebruikelijk in hulpmiddelenland begon daarna het lange wachten, maar zes maanden later werd mijn geduld beloond.

Headset van dragon spraakgestuurde software tijdens bloggen door Ralph Stoove van RaGaSto

YouTube-filmpjes

Bewapend met een downloadcode van de software, een headset en de bruikleenovereenkomst stond begin augustus iemand bij me op de stoep om de Dragon spraakgestuurde software af te leveren en te installeren. Voor de gelegenheid had ik een nieuwe laptop van Lenovo aangeschaft zodat ik helemaal nieuw aan dit avontuur kon beginnen. Terwijl de aflever-ICT-er de installatie voor zijn rekening nam, sprak ik waar nodig enkele teksten in om het programma alvast aan mijn stem te laten wennen. Heel veel meer dan dat behelsde de aflevering niet, aangezien de betreffende ICT-er het programma zelf niet kende. Tot zijn spijt kon hij me daarom de fijne kneepjes van Dragon niet leren. “Ik ken maar weinig mensen die er aan de hand van YouTube-filmpjes niet uitkomen,” antwoordde hij op mijn vraag of er dan misschien een cursus beschikbaar was.

Dragon balk om te dicteren wanneer de spraakgestuurde software is ingeschakeld

Revalidatie

Hoewel ik dat voor een revalidatieservice best bijzonder vond, ben ik de afgelopen weken dus druk doende geweest om mezelf aan de hand van YouTube de meest voor de hand liggende commando’s om het systeem te bedienen aan te leren. En dat gaat inmiddels redelijk goed. Toch heb ik het idee dat er nog veel meer gebruiksgemak uit te halen is. Wellicht dat ik in de toekomst daarom toch maar een keer ga opteren voor een basiscursus ‘Dragon spraakgestuurde software’. Misschien kan ik dat ook wel inpassen in mijn revalidatietraject, waar ik binnen enkele weken waarschijnlijk ook mee ga starten.

Stap vooruit

Ik merk gelukkig dat het typen zonder handen wel steeds beter gaat. De grootste stap vooruit betrof vreemd genoeg het aan de kant leggen van de headset die Dragon erbij levert. Ik begon bijna te denken dat ik een spraakgebrek heb. Ik raakte in eerste instantie steeds gefrustreerder dat de meest simpele woorden anders op het scherm kwamen dan dat ik ze insprak. Ik snapte ook niet hoe dat kon, aangezien de oefensessie met RTD Arnhem vanaf de eerste zinnen welhaast foutloos verliep.

Headset van Dragon spraakgestuurde software op een stuk tekst van een blog van RaGaSto

Headset

Ineens bedacht ik me dat ik tijdens die oefensessie een heel andere microfoon gebruikte. Ik bestudeerde de headset daarop eens goed en ontdekte dat het gaatje met de microfoon steeds tegen mijn wang drukte. Omdat mijn lieftallige eega geregeld te kennen geeft dat ik me wat vaker moet scheren, ging bij mij een lampje branden. Ik vermoed dat mijn baardhaartjes steeds bij het praten tegen de microfoon schuren en daardoor mijn stem verstoorden. En inderdaad, na het ontkoppelen van de headset en het aanvinken van de optie om de ingebouwde microfoon van mijn laptop te gebruiken, werkte het programma naar behoren.

Typen zonder handen

Zo merk ik dat ik tijdens het schrijven van deze blog nog slechts enkele ‘vertaal’-foutjes tegen kom. En als Dragon in de loop van de tijd dus ook nog meer en meer went aan mijn taalgebruik, leert van de woorden uit mijn opgeslagen documenten en mijn ingevoerde vakjargon gaat kennen, wordt het typen zonder handen nog een feestje.

Nadenken over de volgende zin

Waar ik zelf vooral nog erg aan moet wennen, is dat mijn creatieve proces tijdens het schrijven nu anders verloopt. Voorheen vormde zich het verhaal wat ik op het digitale papier zette al in mijn hoofd, terwijl mijn vingers zonder nadenken nog over het toetsenbord dansten. Tegelijk denken en praten gaat daarentegen veel moeilijker. Ik moet dus steeds heel bewust eerst bedenken wat ik wil vertellen, dat moet ik vervolgens in mijn hoofd omzetten naar kant en klare zinnen, om die daarna in te spreken. Pas als de ene zin op het scherm is verschenen, kan ik gaan nadenken over de volgende zin. Ik weet wel dat dit vast beter gaat naarmate ik meer oefen, maar mijn creatieve brein moet wat dat betreft nog omgeschoold worden.

Mijn eerste artikel

Ik heb daardoor het idee dat mijn teksten op dit moment wat minder smeuïg en meer staccato zijn. Desondanks heb ik nu toch maar mooi mijn eerste artikel afgerond door te bloggen zonder handen voor het echie.

Headset van Dragon spraakgestuurde software van RTD Arnhem werkte minder goed dan de ingebouwde microfoon

Blogoverzicht

Andere blogs vind je in mijn blogoverzicht. Voor blogs specifiek over mijn chronische ziekte kan je klikken op de categorie ‘Bechterew‘. Maar hieronder heb ik voor jullie gemak ook de links naar de overige twaalf delen geplaatst:

Over de auteur

21 gedachten over “Bloggen zonder handen voor het echie”

 1. Hoi Ralph jammer dat je het nodig hebt. Maar het ziet er wel gaaf en gebruik vriendelijk uit als je het eenmaal door hebt. Grammaticaal zou het voor mij wel een oplossing zijn denk.

  Beantwoorden
  • Het is zeker gebruiksvriendelijk. Na het installeren en inspreken, kan je de meest basale functies meteen uitvoeren. En inderdaad maakt het systeem weinig grammaticale fouten. Wat dat betreft kan het voor velen een handig systeem zijn. Niet voor niets gebruiken veel artsen dit ook voor hun verslagen. Ik kan het je dan ook van harte aanbevelen als je makkelijker dingen op papier wilt zetten. Je zal alleen wel vakjargon en dergelijke apart moeten inleren, maar dat gaat gaandeweg.

   Beantwoorden
 2. Dat lijkt me wel een uitkomst voor veel mensen. Een goede aanrader! En je hebt het toch netjes gedaan! Knap hoor, het lijkt me in het begin knap lastig om alle leestekens erbij te vermelden en zo. Maar dat zal ook wel een kwestie van gewenning zijn. Succes er mee!

  Beantwoorden
  • Het is zeker een uitkomst! Ik zou het zelfs mensen aanraden die veelvuldig lange verslagen moeten maken, ook al zou je niets mankeren. En de leestekens zijn inderdaad nog een beetje wennen. De meeste heb ik nu wel onthouden, maar ook de minder vaak gebruikte komen met de tijd wel in mijn hoofd. En het mooie is dat je het ook gecombineerd met je toetsenbord en muis kan aansturen, dus af en toe de toetsen bedienen voor een streepje of zo is ook mogelijk.

   Beantwoorden
  • Zeker is het voor vele mensen een uitkomst. De spraakgestuurde software zelf maakt het geestelijk niet zwaarder. Wel is het nog steeds lastig om daarmee smeuïg te blijven schrijven. De hele medische molen hakt er uiteraard af en toe wel flink in. Zeker omdat ik niet meer zo actief kan zijn als dat ik voorheen was…

   Beantwoorden
  • Klopt, niet alleen voor mensen met een beperking. Ik geloof dat veel artsen het ook gebruiken. En zeker voor zakelijke doeleinden is het fantastisch. Maar naarmate ik meer artikelen en blogs ermee schrijf, gaat het steeds soepeler.

   Beantwoorden
 3. Software kan inderdaad voor velen een uitkomst zijn. Ik vind je artikel heel mooi geschreven dus ik denk dat je het nieuwe creatieve proces al heel goed beheerst. Succes ermee! Ik kijk ernaar uit om meer van je te lezen.

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Leuk dat je geïnteresseerd bent in meer van mijn schrijfsels. Mijn website staat vol met blogs, waarvan sommigen ook gecategoriseerd zijn per onderwerp. Je kan dus naar harte lust meer van me lezen. Veel leesplezier!

   Beantwoorden
 4. Fijn dat er dit soort mogelijkheden zijn waardoor je toch je werk c.q. hobby kunt uitoefenen. Het zal zeker in het begin even wennen zijn, omdat er natuurlijk wel verschil zit tussen het daadwerkelijk schrijven van tekst en het uitspreken van de tekst, maar dat komt ongetwijfeld goed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie