Over het tekort aan openbare toiletten in Nederland
Al bijna tien jaar zet ik me, als toiletambassadeur, in voor meer openbare en opengestelde toiletten. Ik heb me daar onder andere hard voor gemaakt in mijn woonplaats Harderwijk. Dat heeft geleid tot meer openbare toiletten in drukke gebieden die ook nog eens beter vindbaar zijn door middel van aanwijsborden en door de aansluiting van de gemeente op de Hoge Nood App.
Toiletambassadeur
Dat doe ik dus onder andere als toiletambassadeur (een vrijwilliger/ervaringsdeskundige) voor de Toiletalliantie, een onderdeel van de Maag Lever Darm Stichting. Een jaar of tien geleden liep ik namelijk door een medische misser een blaasverlamming waardoor ik vaker of op onverwachte momenten een toilet nodig had, ook onderweg. In de loop van de jaren werd ik ook rolstoelgebruiker en kreeg ik een urostoma. Sindsdien ligt mijn focus ook op de gehandicaptentoiletten, oftewel (rolstoel)toegankelijke toiletten.
Bijlage in De Telegraaf
Naast mijn lokale inzet, treed ik ook als ervaringsdeskundige op voor de Toiletalliantie in bijvoorbeeld landelijke media. Zo interviewde eind november 2024 mij in het kader van een oproepje voor de Toiletalliantie voor meer vrijwilligers/toiletambassadeurs. Vanuit de Toiletalliantie sloten Lieke de Boer en Ivo Thonon aan. Journalist Jolanda Hugens Kommers maakte een artikel voor de bijlage ‘Leven met een chronische ziekte’ in De Telegraaf. Die bijlage hoort bij de gelijknamige website over het leven met chronische ziekte op Planet Health.
Overigens betrof het een bijlage die verspreid was met De Telegraaf, maar waarvan de redactie van De Telegraaf geen betrokkenheid had.