Alles is vier
Ik had al weer even weinig geoefend met mijn spraakgestuurde software dus ik heb me gestort op een nieuwe blog. Die gaat eigenlijk helemaal nergens over, maar dit artikeltje vertelt het verhaal over dat alle woorden uiteindelijk terug te herleiden zijn naar het getal vier. Echt waar! Probeer het aan de hand van onderstaande uitleg zelf maar eens.Totdat het tegendeel bewezen is, wens ik jullie dan ook veel plezier met deze ‘Totaal onzinnige blog over alles is vier’.
Drie is vier
Ik loop al een tijdje met deze wetenschap rond. Het begon ooit doordat mijn lieftallige eega me zei: “Drie is vier!” Ik keek haar wat vragend aan en ze legde me uit wat ze bedoelde: “Als je het aantal letters telt van het woord ‘drie’ dan kom je uit op vier.” Juist ja, iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden en ik lachte haar grapje een beetje weg. Toch liet het me niet los. Helemaal niet toen ze zei dat elk woord uiteindelijk op die manier naar het getal 4 te ontleden is.
Elleboog
En net als met het oude spelletje om iemand uit te dagen om zijn eigen elleboog te likken [wedden dat er nu lezers zijn die dit gaan proberen], gaat het dan zijn eigen leven leiden. Elk grappig woord dat me bezig hield, onderwierp ik aan de ‘alles is vier’-test. En voor iemand bij wie de raderen continu draaien om flauwe woordgrappen te maken, zijn er een boel grappige woorden kan ik je verzekeren.
Getallen
In het begin pakte ik vooral getallenwoorden. Neem bijvoorbeeld het getal 1. Dat schrijf je als ‘een’, wat bestaat uit drie letters. En ‘drie’ weer uit vier. Doe je dat bij het getal 7, dan kom je uit op vijf letters en inderdaad bestaat vijf weer uit vier letters. Dat lukt dus bij alle getallen. Neem bijvoorbeeld 13287, oftewel ‘dertienduizendtweehonderdzevenentachtig’. Dat bestaat uit 39 letters en negenendertig weer uit 13. Dertien bestaat uit 7 letters. En hadden we ‘zeven’ niet al eens uitgerekend? Dat was dus vijf is vier! En zo is het cirkeltje weer rond, want vier bestaat uit 4 letters en valt dus niet verder te ontleden.
Axolotl
Maar hetzelfde trucje kan je ook toepassen op gewone woorden. Neem bijvoorbeeld ons favoriete erfdier, de kip. Kip bestaat uit drie letters en jawel, drie bestaat nog steeds uit vier letters. Maar ook andere schepsels uit ons dierenrijk geven uiteindelijk dezelfde uitkomst. Ik vond bijvoorbeeld ‘Angorakonijn’ wel een leuke. Die naam bestaat uit 11 letters, mits je de ij als één letter ziet. Elf bestaat uit drie letters en drie dus weer uit vier. Maar ook wanneer je de ij als twee losse letters ziet, kom je uit op vier. Want twaalf is zes is drie is vier. Begint het je nu inmiddels te duizelen? Je kan ook gewoon een andere meer voor de hand liggende dierennaam pakken, zoals bijvoorbeeld ‘Axolotl’. Of ga je me nu vertellen dat je dat lief ogende amfibische diertje uit Mexico niet kent?
Hottentottententententoonstelling
Überhaupt niet zo van de beestjes? Ik ben zelf altijd geïntrigeerd door het woord ‘hottentottententententoonstelling’. Een denkbeeldig woord dat volgens wikipedia inmiddels als synoniem voor reutemeteut of santenkraam geldt. Met maar liefst tien t’s en (in deze blog lekker toepasselijk) vier keer de lettergreep ‘ten’ achter elkaar een erg bijzonder woord. Hottentottententententoonstelling bestaat uit 33 letters. Drieëndertig telt er op zijn beurt weer 12. Twaalf kent dus zes letters, zes is drie en drie is wederom vier.
Meerdere woorden tegelijk is ook vier
Te makkelijk? Het werkt zelfs bij volledige zinnen of meerdere woorden tegelijk, zoals bij ‘Perifere en Axiale Spondyloartritis’ waar ik ook geregeld over blog. Tja, ik doe er alles aan om je als lezer door te verwijzen naar mijn andere verhalen. Ik telde in totaal 32 letters. Tweeëndertig valt terug te brengen naar twaalf letters. Inmiddels hoef ik twaalf niet meer verder te ontleden naar vier, toch?
Deze blog is ook vier
In totaal bestaat deze blog trouwens uit 3653 letters en cijfers. En voor wie het weten wil, bestaat zesendertighonderddrieënvijftig uit 31 letters. Eenendertig is elf is drie is vier. Dus deze blog is ook vier!
Welk woord herleid jij tot vier? Geef het hieronder aan in de reacties en ik tel met je mee!
De illustraties bij deze blog komen trouwens van Marjoleins Creations, mijn lieftallige eega. Haar grafische creativiteit en mijn woordkunst komen in zo’n plaatje mooi bij elkaar, of niet?
Marjolein is negen, negen is 5 en 5 is 4
Marjolein is ook achtendertig, achtendertig is 12 en 12 is 6 is 3 is 4 :).
Jose is 4.. :). Maar serieus..dit is niet goed voor je nachtrust! (9=5=4).
Haha, ik zei al… Als je het eenmaal ontdekt, laat het je niet meer los 😉. Ach, anders kan je voor je nachtrust altijd nog schapen tellen. ‘Schapen’ is trouwens 7 is 5 is 4!
38???? 😋
Sssshhht 🤫… niet verder vertellen hoor 😉.
Startnummer 3 was dus 4 Volgens mij waren we meestal 1 (maar ook dat is dus 4)
Net als ‘ons’ favoriete startnummer 51… Eenenvijftig is 12 is 6 is 3 is 4. 😅
Bloggen is 8 : 2 = 4
Hé, dat is een leuke alternatieve versie bij dat woord. Op die manier kom je er bij ‘bloggen’ dus ook. Maar ook via ‘bloggen’ = zeven = vijf = vier.
Hierbij de link naar de korte dialoog ‘Eén en één is vier’:
https://www.janad.nl/post/e%C3%A9n-en-%C3%A9%C3%A9n-is-vier
Met vriendelijke groeten,
Janad, korte dialogen voor tijdens het neuspeuteren, cartoons en meer…
http://www.janad.nl