Wereldreumadag
Vrijdag 12 oktober 2018 was het ‘wereldreumadag’. Zoals op social media aangekondigd heb ik deze blog geschreven over mijn eerste ervaringen met ‘mijn’ reumavorm. Ik heb me daarbij laten inspireren door een medestrijder die net als ik de humor erin probeert te houden. Bij het delen van ervaringen, wist hij het treffend te verwoorden: “Dat is bechie voor het echie”.
Want hoe je het ook went of keert, eenmaal behept met het etiket Bechterew-patiënt zit je eraan vast. Letterlijk en figuurlijk. Je kan het zo gek niet bedenken of het hoort erbij; voor het ‘echie’ dus. Maar wat is het eigenlijk?
HLA B27
Ontstekingen
Bechterew houdt van verstoppertje spelen, want ook mensen zonder het gen kunnen de ziekte krijgen. Bovendien is hij erg goed in het verstoppen. Eén van de dingen waar een reumatoloog op let bij het stellen van een definitieve diagnose zijn ontstekingen. Met een paar buisjes bloed zo bepaald, toch? Nou, Bechterew speelt het klaar om soms overduidelijk actief te zijn met ontstekingen, maar de ‘ontstekingsdeeltjes’ zo klein te houden dat die niet in het bloedbeeld verschijnen. Laat ik nou net dat geluk hebben. Gelukkig was een beetje buigen, voelen en drukken op diverse plekken voor mijn dokter genoeg om te weten dat er flink wat pezen en gewrichten betere tijden hadden gekend.
Bamboospine
Bechterew is een echte stijfkop. En als je lang genoeg wacht, letterlijk. Het kenmerk van Ankyloserende Spondylitis (zoals Bechterew tegenwoordig officieel heet) is namelijk dat je wervelkolom langzaamaan verstijft. Met een beetje pech van je stuitje tot aan je kruin. Dat kan gelukkig lang duren en het begint doorgaans onderin bij je zogenaamde SI-gewrichten. Bij de één gaat dat wel wat sneller dan bij de ander. Wat dat betreft is Bechterew zelf dus weer flexibel. De medici hebben voor die ruggenwervelverstijving een wat minder subtiele naam bedacht: bamboospine. Oei, alleen bij dat idee krijg ik al de rillingen over mijn rug. Voorlopig voelt mijn rug alleen stijf en kan ik, eenmaal op gang gekomen, me nog behoorlijk bewegen. Dat is meteen het devies om zo lang mogelijk soepel te blijven: bewegen, bewegen en… eh… juist ja, bewegen!
Uit de voeten
Orthopedische patas
Wel of niet radiografisch
Bechterew is ook best geniepig. Je hebt namelijk een radiografisch zichtbare variant en een niet radiografisch zichtbare variant (niet radiografische axiale spondyloartritis). Bij de eerste is er geen ontkennen meer aan. Dan is het vastgroeien van wervels of gewrichten al begonnen wat goed zichtbaar is op een MRI of röntgenfoto. Bij niet radiografische spa blijft het soms lang zoeken. Dan moeten de ontstekingen, de erfelijkheid, het gen HLA B27 en dergelijke richting geven aan de diagnose. Uiteindelijk gluipt de radiografisch zichtbare vorm er toch wel in. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk de ziekte te remmen.
Enbrel
Chronisch ziek
Een echt einde heb ik niet aan deze blog. Eigenlijk is het meer een lang begin. Voor mij is alles immers nog nieuw. Geen idee hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen bij me. Het stempel ‘chronisch ziek’ voelt alleen best pittig. Allereerst omdat ik merk dat ik sommige dingen nu eenmaal niet meer of niet meer goed kan. Enerzijds legt dat lastig uit als ik de ene dag een goede dag heb en meer doe dan een andere dag. Anderzijds omdat die bijbehorende pijn en vermoeidheid niet altijd zichtbaar zijn. Dat schept soms valse verwachtingen bij zowel anderen als mezelf. Hopelijk verschaft een blog als deze wat helderheid. Ik trek me op aan het feit dat er ook topsporters met de ziekte van Bechterew zijn geweest. Met een beetje positiviteit leef ik met die ziekte in plaats van dat ik er oorlog mee voer. Leven voor het echie dus!
Deel 2 staat inmiddels ook online. Daarin ga ik wat meer in op de ondersteuning van mijn handen en ergotherapie. Aan de titel zie je vast wel af waar ik de inspiratie vandaan heb. Lees het maar in: Michael Jackson voor het echie.
Vervolgens kan je het avontuur doorlezen in het aangrijpende deel 3 en het informatieve deel 4.
Veel leesplezier!
Heftig hoor. Wens je tóch veel plezier en geniet van het leven..
Dank je wel Agnes. En ik kan ook nog steeds de mooie dingen van het leven zien en waarderen hoor :).
Schitterend geschreven ik heb ervan genoten !
Hi,
Je hebt het op een leuke manier verwoord. Helaas kamp ik met precies de zelfde ziekte en zit het bij mij inmiddels al van me stuitje tot in me nek. Toevallig heb ik binnekort een nieuwe afspraak om nieuwe scans te laten maken, omdat me nek al aardig vast begint te groeien (helaas). Ik heb de ziekte inmiddels 4 jaar (in uiting) wat dus laat zien dat de ziekte zich bij mij best snel vorderd. Ik hoop dat het jou beter af zal gaan! Mocht je het erover willen hebben kun je mij mailen […]
Beste Ricardo,
Bedankt voor je bericht. Ik heb uit privacy-overwegingen je mailadres even onleesbaar gemaakt. Tof dat ik contact met je mag zoeken als ik ergens tegenaan loop.
De ziekte heeft zich bij jou inderdaad snel ontwikkeld zeg. Vooral qua vastgroeien. Dat lijkt bij mij gelukkig nog niet aan de orde, maar de heftigheid zit hem bij mij in de ledematen (de perifere vorm dus). Heel veel sterkte in je strijd en bij de komende onderzoeken.
Herkenbaar, goed weer gegeven van je.
Dank je wel Ans. Als je de links volgt lees je nog meer ‘Bechterew-avonturen’ van me. Hopelijk heb je er wat aan of vind je het interessant.
Schitterend geschreven ik heb ervan genoten !